Az EBESZ megfigyelője jelenlétében jelentették fel az egyik kamupártot Újpesten

Az egész rendszer rossz.

Arról szerdán számoltunk be, hogy Újpestet ellepték a kamupártok és jelöltjeik, azonban csütörtökre egy kicsit tisztult a kép.

Figyelem!

Ami viszont tanulságként a beszámolónk elejére kívánkozik: azt még a jogalkalmazók is elismerik, hogy a választási törvény a jelenlegi keretek között nem képes ezeket a kamupártokat kiszűrni, a rendszer csak azt ellenőrzi, hogy az ajánlást "adó" személy létezik-e, illetve van-e választójoga. A demokratikus választásokat megzavaró kamupártok ellen tökös választási bizottsági delegáltakra van szükség, másrészt a magyar társadalomtól is elvárható bizonyos önvédelmi reakció - így például nem árt kikérni a helyi jegyzőtől, hogy mely pártok listáján szerepel a nevünk, s amennyiben visszaélést tapasztalnak, akkor irány a rendőrség.

A jogszabály alkalmatlanságára jellemző: úgy vette most nyilvántartásba a bizottság a Haladó Magyarországért Párt jelöltjét, hogy közben a feljelentéséről is szavazott a testület. Ugyanis Szabó Balázs, a Jobbik delegáltja az ellenőrzés során kiszúrta az ajánlások között Szalma Botond, KDNP-s politikus, valamint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének nevét (az ő nevüket azért írjuk le, mert korábban az Alfahírnek mindketten kijelentették, hogy nem adták kamupártnak az ajánlásukat).

Nem vicc: az adatvédelmi hatóság elnökének aláírását hamisította oda a kamupárt

Gombamód szaporodnak a kamupártok, amelyeknek nagy része gyanúsan gyorsan szerezte meg jelöltjei számára az induláshoz szükséges 500 aláírást - miközben a létező, több százezres, vagy milliós táborral bíró ellenzéki pártok aktivistáinak sokszor az utolsó napokig kellett taposniuk a havat, hogy összegyűjtsék a szignókat.

Tegnap írtunk ugyanis arról, hogy Hajrá Magyarország Párt ívein is szerepelt Szalma és Péterfalvi neve.

Ugyanakkor - a jogszabályoknak megfelelően –

a Haladó Magyarországért Párt jelöltjét ennek ismeretében is nyilvántartásba vették 507 érvényes aláírással.

Nem lehetett egyszerű helyzetben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Szabó Balázs által meghívott megfigyelője.

De volt még mire rácsodálkoznia.

Hiszen a Jobbik a bizottság elé tárta azt a listát, amelyből kiderült, Nagy Attila, a párt alapszervezetének egyik tagja

papíron 16 pártot jelölt, ám ő csak 1-ről tudott.

Sajnálatos módon ez is átcsúszott a rendszeren, és csak azért derülhetett rá fény, mert a Jobbik-tag kikérte a vonatkozó listát a jegyzőtől.

Szintén érdekes momentum volt, hogy a már regisztrált pártok ajánlóíveinek ellenőrzésében is akadályoztatva vannak a bizottság tagjai. Legalábbis a jegyző szerint azokat "elzárták", és a papírokat csak a rendőrség tekintheti meg. De ígéretet kapott a testület, hogy ha írásban fordulnak a betekintéssel kapcsolatban a jegyzőhöz, ő ennek utána fog nézni.

Ez azért lenne fontos, mert Zuglóban például kiderült, hogy a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért kamupárt a Fidesz ajánlóíveit másolta át megegyező sorrendben a saját lapjaira.

De azért voltak pozitívumok is - 12 kamupárttal kevesebb

Az Origo párt elleni feljelentést az EBESZ-megfigyelő szeme láttára írta alá a bizottság elnöke, amit péntek reggel el is juttatnak a rendőrségre. Arról is döntöttek, hogy a gyanúba keveredett összes többi kamupártot pedig egy adagban jelentik fel.

Illetve, 12 kamupártnak végül meg sem lett az induláshoz szükséges 500 ajánlása - ami már csak azért is furcsa, mert láthatóan csaltak a gyűjtés során.

Szabó Balázs érdeklődésünkre úgy foglalta össze a pénteki eseményeket, hogy

a feljelentések, illetve a kamupártok eredménytelensége csak annak köszönhető, hogy az ülésen jelen volt az EBESZ és a sajtó is.

Akárhogy is, de Újpesten folytatódik tovább a visszaélések elleni harc – és remélhetőleg tanul belőle mindenki, jogalkotótól kezdve, választási bizottsági tagon át, "egyszerű" választópolgárig.