Pénteken Újpesten tüntet az ellenzék

Célpontban a helyi rezsim.

A fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt és a városi Fidesz-frakció egymás után két alkalommal is megakadályozta, hogy a képviselő-testület elfogadja a rabszolgatörvény túlórára vonatkozó szabályainak helyi alkalmazását megtiltó ellenzéki előterjesztéseket. Míg a szomszédos Rákospalota önkormányzata képes volt nemet mondani az évi 400 óra túlórára az önkormányzat tulajdonában álló cégeknél és intézményeknél, addig az újpesti Fidesz nem volt hajlandó szavazni a hasonló tartalmú ellenzéki javaslatokról, így nem volt hajlandó ezt a gesztust megtenni saját dolgozóik felé. A helyi ellenzéki pártok megelégelték azt is, hogy a városvezetés folyamatosan akadályozni próbálja a pártok aláírásgyűjtéseit, utcai akcióit. Legutóbb decemberben 2 millió forintos bírságot helyezett kilátásba az újpesti jegyző az Újpesti Piac bejáratánál aláírásokat gyűjtő pártok számára; a pártok - köztük a Jobbik - aktivistáira pedig a közterület-felügyeletet küldték rá. A helyi ellenzéknek ugyancsak elege van már abból, hogy nyolc éve képtelenek bekerülni az évi 200 millió forintért fenntartott városi sajtóba. Emiatt tavaly közösen tiltakoztak is: petíciót adtak át a helyi sajtót irányító önkormányzati cégnek. 

A szervezők a tüntetésre több száz fős tömeget várnak; a tüntetés Facebook-oldalán pedig már félezren jelezték is, hogy érdeklődnek az esemény iránt. 

Szabó Balázs, az újpesti Jobbik alelnöke az Alfahír érdeklődésére elmondta: "Újpesten a helyi NER reménytelenül és visszafordíthatatlanul szembefordult az újpesti emberekkel. Ennek eredményeként a korábban éveken át töretlen népszerűségnek örvendő polgármester, Wintermantel Zsolt nimbusza az elmúlt hónapokban látványosan elkezdett kopni és a "polgi" népszerűsége meredeken zuhanni kezdett. A pénteki tüntetés célja, hogy a százezer lakosú kerület számára megmutassa az ellenzék: nem csak a "polgi" egyre népszerűtlenebb, de újra van ellenzék, újra van Jobbik és újra van, aki felvegye a kesztyűt a helyi NER ellen a városban. Az Újpesti Jobbik le akarja rántani a leplet arról a két ciklus óta tartó hazugság-mítoszról, hogy a Wintermantel Zsolték által vezetett fideszes önkormányzat egy "pártok felett álló", széles helyi konszenzust élvező "összefogás" eredménye. Valójában arra akarunk pénteken rámutatni, hogy Újpesten is a Fidesz egypárti diktatúrája működik, mely nem enged teret más véleményeknek, nem fogad el más szervezetektől jövő kezdeményezéseket és nem enged hozzáférést senki másnak a helyi sajtóhoz. Pontosan ugyanúgy viselkedik a helyi Fidesz Újpesten kicsiben, ahogyan az állampárt az országos politikában. Az, amit Orbán Viktor hétfőn kitalál, az péntekre valósággá válik Újpesten is - és sajnos nem a jó értelemben. Szeretnénk, ha pénteken kibontakozna egy olyan mozgalom Újpesten, mely képes leváltani a jelenleg regnáló fideszes városvezetést az októberi önkormányzati választáson. Újpest pénteken nemet mond a rabszolgatörvényre; szabad sajtót és új városvezetést akar."

(Címlap- és borítókép: Zsigmond Barna Pál (b.), Hidvéghi Balázs és Wintermantel Zsolt - a fideszes országylési kampány idején)