Szijjártó Péter még mindig azon pörög, hogy egyedül maradtunk Izrael oldalán

Szijjártó Péter még mindig azon pörög, hogy egyedül maradtunk Izrael oldalán

A magyar külügyér még mindig nem emésztette meg, hogy az Európai Unió 28 tagországából 27 támogatott egy Izraelt elítélő közös állásfoglalást - mint mi is megírtuk, a magyar kormány az utolsó pillanatban vétózott, ennek ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén mégis elhangzott a kritika, azzal a lábjegyzettel, hogy azt csak a felsorolt 27 ország támogatta.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban arról beszélt az Euronews brüsszeli tudósítójának, hogy ez a gyakorlat politikailag és eljárásilag is elfogadhatatlan. Hangsúlyozta, hogy az EU-szerződések és szabályozások szerint egyhangú döntést kell külpolitikai kérdésekben hozni az EU tagállamainak. (Tehát azzal érvelt, hogy Orbánék szövetsége Benjamin Netanjahuval legalább annyit ér, mint a közösség további 490 millió tagjának álláspontja.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy ügyben Federica Mogherinihez, az Európai Unió külügyi vezetőjéhez fordul.

"Az állásfoglalást felolvasó jól tette, hogy egyesével felsorolta a többi 27 tagállamot, melyek egyetértettek a nyilatkozattal"

- mondta még el Szijjártó Péter, azt viszont kifogásolva, hogy utána többször is az Európai Unióra hivatkoztak, mintha mind a 28 tagállam véleményét ismertették volna.

Pedig csak 27 tagország véleménye volt.

Az elszigetelt Orbán-kormány tovább folytatja küzdelmét az Európai Unióval szemben.