A norvég-magyar konfliktus miatt csúszhat a fegyverbiznisz

A norvég-magyar konfliktus miatt csúszhat a fegyverbiznisz

A Népszava információi szerint Norvégia addig nem hajlandó fegyvereket értékesíteni Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem enged a Norvég Alap 70 milliárd forintos támogatásának elosztásáról kialakult vitában. A konfliktus alapja, hogy Oslo a pénzből a magyar civil szervezeteknek szánt tíz százalékot független társaságon keresztül osztaná szét, de a kormány narratívájában ellenségképként vannak jelen a civilek, így ők is beleszólást akarnak a támogatottak kiválasztásába.

Egyelőre viszont Oslo és Budapest sem enged, a lap úgy tudja, hogy amíg nem oldották fel a patthelyzetet, a norvégok blokkolják az amerikaiakkal közösen gyártott rakétavédelmi-rendszer eladását.

A potenciális fegyverüzletekről itt írtunk bővebben:

Orbán elsősorban üzletelni megy Washingtonba | Alfahír

Donald Trump hétfőn látja vendégül a Fehér Házban Orbán Viktort, akit európai kollégái közül 22-en is megelőztek, például a szlovák Peter Pellegrini, vagy a cseh Andrej Babiš, hogy hasonló kaliberű országokat említsünk. A kormányfő nemzetközi pozíciójának így is jót tesz a meghívó, valamint hazai szinten is kifoghatja a szelet azok vitorlájából, akik szerint nyugaton teljesen elszigetelődött a miniszterelnök.