Harari elképzelhetőnek tart egy magyar-román háborút, ha az EU összeomlana

Harari elképzelhetőnek tart egy magyar-román háborút, ha az EU összeomlana

Az izraeli történész szerint az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják.

Több sikerkönyv szerzője, Yuval Noah Harari izraeli történész a bukaresti előadása után interjút adott a román Dilema Veche hetilapnak, amit a Kronika.ro szemlézett.

A román lap kelet-európai demokráciák állapotát firtató kérdésére az izraeli történész azt mondta, sokszor egy szakadék választja el a várakozásokat a valóságtól, és ez különösen így van olyan forradalmak idején, mint amilyenek Európa e térségében zajlottak a kommunizmus megdöntésekor.

Harari szerint ezeket a várakozásokat rövid idő alatt lehetetlen megvalósítani, ami az emberek illúzióvesztéséhez vezet. Az izraeli történész úgy fogalmazott, a boldogság nem feltétlenül a külső feltételektől függ, hanem annak függvénye, hogy mire vágysz, illetve mid van.

Harari arra hívta fel a figyelmet, hogy az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik, de az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg.

„Az emberek elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel”

– tette hozzá.

„Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között”

- jelentette ki Harari.

 

Kell kritizálni a liberalizmust, de fontos, hogy ehhez megmaradjon a szólásszabadságunk | Alfahír

Harari azután vált hirtelen ismertté és népszerűvé Magyarországon, hogy kiderült, állítólag Orbán Viktor is népes rajongói táborát erősíti. Az ellenzéki oldal politikusai közül akadtak is olyanok, akik azonnal rohantak megvenni Harari könyveit, hogy megtudják, mi is köti le a magyar miniszterelnök figyelmét, ha éppen nem Soros Györggyel foglalkozik.