Még négy év, mire teljesen elkészül az új Városliget

Még négy év, mire teljesen elkészül az új Városliget

A Liget Budapest projekt összes új intézménye megnyílik 2023-ig és elkészül a megnövelt és megújított zöldfelületű park is.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta: jövő év közepéig az összes nagyberuházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül vagy elkészült, így várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog.

A Városligetben 7 új vagy megújított játszótér kap helyet, de a második ütemben kialakítanak több sportpályát és egy 2 kilométeres, kivilágított futókört is. A Liget több szakaszban újul meg, a folyamatos látogathatóságot szem előtt tartva. A növényzet fenntartható módon, mennyiségében és minőségében is megújul, a park így a mostaninál jóval zöldebb, korszerűbb lesz - hangsúlyozta.

 

Jól áll a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a 800 autót befogadó létesítményt várhatóan jövő nyáron átadják. Az autómentes Városliget érdekében további földalatti parkolók is épülnek: az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton 275 férőhelyes létesítmény. A Kós Károly sétány forgalommentes promenáddá alakul át, ezzel napi 10-15 ezer autótól mentesül a Liget - közölte.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: megkezdődött a Liget aszfaltfelületeinek csökkentése is. Elsőként a 14 méter szélességű Olof Palme sétány burkolatát szűkítik 6 méterre. Csak ezzel mintegy 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza, a teljes park felújítása során pedig további több ezer négyzetmétert "zöldítenek vissza" a ligeti betonutak rovására.