Megelégelte az Unió a menedékkérőt éheztetését a magyar határon

Megelégelte az Unió a menedékkérőt éheztetését a magyar határon

Egyáltalán nem gondolom, hogy Magyarországra nyakló nélkül kellene beengedni bevándorlókat, vagy, hogy a gazdasági migránsokat menekültekként kellene kezelnünk.  Csakhogy ma Magyarországon lényegében egyetlen menedékkérő esetében sem folytatnak le valódi eljárást, a tranzitzónában pedig éheztetik őket. Ezt ép erkölcsi érzékkel nehéz nem gazemberségnek tartani, és nem mellesleg teljesen törvénytelen is. Ez tűnt fel most az EU-nak. 

Az embertelen gyakorlat miatt uniós kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen – írja a 444. A portál beszámol arról is, hogy a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság a Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezésére már tizenhatodik alkalommal kötelezi a magyar államot, hogy adjon enni a menedékkérőknek, akiket azért éheztetnek, mert így akarják elérni, hogy maguktól visszamenjenek Szerbiába. 

Déli szomszédunkat biztonságos harmadik országnak tekintjük, így, aki innen érkezik, automatikusan nem kaphat menedékjogot nálunk. (Az egyetlen kivételt a hazájában korrupciós vádak miatt jogerősen elítélt Nikola Gruevszki bukott macedón kormányfő jelenti, akit valamiért mégis keblére ölelt a magyar állam.)

A helyzetet az teszi bonyolulttá, hogy Szerbia 2015 szeptembere óta hivatalosan nem veszi vissza a  Magyarországon elutasított menedékkérőket, akik így abszurd jogi helyzetbe kerülnek. „Önként” visszamehetnek, de innentől kezdve elméleti lehetőségüket is elvesztik arra, hogy valaha is menedékjogot kapjanak.