A kormány kiáll a "Stop Soros" mellett

A kormány kiáll a "Stop Soros" mellett

A kormány továbbra is kiáll a "Stop Soros" törvénycsomag és a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás mellett, mert azok Magyarország és a magyar emberek védelmét szolgálják - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Hollik István jelezte, a távozó Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a "Stop Soros" és az alkotmánymódosítás miatt.

A kormány készen áll a perre

- jelentette ki a szóvivő.

Hollik hozzátette, hogy a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bevándorlásból, és meg akarják védeni az európai keresztény kultúrát. A mindenkori magyar kormánytól pedig azt várják el, szerezzen érvényt ennek a választói akaratnak - tette hozzá.

A "Stop Soros" és az alkotmánymódosítás éppen ezt a célt szolgálja - folytatta -, hiszen büntethetővé teszi az illegális migráció szervezését és finanszírozását, és alkotmányos szinten megtiltja bevándorlók tömeges betelepítését.

A kormány határozott álláspontja azonban az, hogy a "Stop Soros" törvénycsomag és az alkotmánymódosítás tükrözi a magyar emberek akaratát, és megfelel a genfi, a schengeni, valamint a dublini egyezmény előírásainak is

- közölte Hollik István.

A felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban a kollégiumi férőhelyekről szólva Hollik István ismertette a 2016 óta már megvalósult fejlesztéseket, közölve továbbá, hogy jelenleg is folyamatban van országosan 16 kollégiumi beruházás, ebből 10 budapesti, 6 pedig vidéki helyszín.

Az Országos Onkológiai Intézet betegeinek várakozási körülményeit érintő felvetésre a szóvivő azt felelte: amennyiben szükséges, az egészségügyi kormányzat lépéseket fog tenni az ügyben.

Beperli Magyarországot a Stop Soros miatt az Európai Bizottság

Keresetet nyújt be Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságára az Európai Bizottság a Stop Soros törvénycsomag miatt - értesült a Népszava. A lap szerint a brüsszeli testület csütörtökön hozza nyilvánosságra az erről szóló döntését. Az EB megítélése szerint a magyar hatóságok nem adtak kielégítő választ az aggályaira, ezért a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárást az utolsó, bírósági szakaszba lépteti.