Hirtelen 400 millió forint került elő a szombathelyi focira

Hirtelen 400 millió forint került elő a szombathelyi focira

Az elmúlt hónapokban rengeteg rossz hír érte az idén 100 éves szombathelyi labdarúgást. Egyrészt a csapat sereghajtóként kiesett az első osztályú pontvadászatból, majd az elmúlt hetekben még az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán el tud indulni az együttes a másodosztályban.

További probléma, hogy az együttes kapott a kormányzattól egy 15 milliárd forintos stadiont, amelyre azonban nem találtak azóta sem üzemeltetőt, a klub viszont még önkormányzati segítséggel sem képes a fenntartását fedezni.

Aztán az elmúlt szezonban rendkívül rosszul kezdett a klub. Az egyébként többszázmilliós támogatást kapó, és a klubhoz tartozó, Illés Akadémiától egyre kevesebb fiatalnak adtak lehetőséget. A tavasszal 10 légiós szerepelt a csapatban. Köztük olyan is, aki havi 10-12 ezer eurót (3,2 - 3,8 millió forintot) is keresett az együttesnél.

A tavasz folyamán érkeztek az első hírek arról, hogy a klub „túlvállalta magát”. Mostanra, helyi lapértesülések szerint az adósság kb. 480 millió forint. Éppen ezért a másodosztályú indulás is kétségessé vált.

Ugyanis

az MLSZ szabályzata nem engedi meg, hogy a csapatot működtető kft. alaptőkéje mínuszba menjen, tehát lehetséges, hogy a labdarúgó szövetség megvonja a klublicencet az egyesülettől.

A klub az önkormányzattól várt segítséget. Az önkormányzat jelezte, hajlandó segíteni abban az esetben, ha a többségi tulajdonos teljesítik a fizetési kötelezettségüket.

Tehát a 150+50 milliós támogatás feltétele, hogy a többségi tulajdonos Halmill Kft. 210 millió forintot adjon a kasszába, a város ehhez adná a további összeget.

A szombathelyi klub egyébként saját oldalán közleményben kifejezte, hogy továbbra is szeretnék működtetni a klubot, ezért mindent megtesznek.

Új vevő a klubra

Június 17-én, aztán derült égből villámcsapásként ütött be az a hír, hogy Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt megvásárolja a Haladás labdarúgó csapatát működtető kft-t. A rangado.hu akkori értesülései szerint a Fidesz-közeli nagyvállalkozó – aki 2013 óta a Haladás VSE elnöke – megegyezett Illés Béláékkal, az eddig tulajdonosi körrel. Azóta viszont nem érkezett semmilyen hír az állítólagos vételről. Még a város önkormányzatában sem tudják, hogy jelenleg ki a tulajdonos.

A héten aztán újabb fordulat állt be az ügyben: Az MLSZ licencadó bizottsága ugyanis összeült, hogy megvitassa néhány klub problémás helyzetét. Nyilvánvaló volt, hogy elsősorban a Haladás helyzete miatt. Így a polgármester, Puskás Tivadar rendkívüli közgyűlést hívott össze. Azonban mivel nem voltak jelen elegen, így nem volt határozatképes a közgyűlés.

Puskás Tivadar aztán a közgyűlés végén igen szokatlan módon azt mondta, hogy

van egy érvényben lévő határozat, ami azt mondja ki, hogy a város ad pénzt a klubnak, de a feltételeket teljesíteni kell. Vagyis minden tulajdonos tegye be a pénzt a csapatba, engedjenek betekintést a könyvelésbe, vállaljanak kezességet.

Ebben az esetben viszont adódik kérdés, hogyha változatlanul fenntartják a korábbi feltételeket a klub felé, akkor miért kellett összehívni a közgyűlést.

Hirtelen jött pénz

A csütörtöki fejlemények után azonban úgy tűnik, ideiglenesen megoldódott a helyzet. Az Úgytudjuk pénteki értesülése szerint a klub többségi tulajdonosa (Illés Béla?) befizeti a csapat kasszájába az NB II-es licenc megtartásához szükséges nagyjából 400 millió forintot.

Illés később telefonon az Úgytudjuk megkeresésére úgy reagált, hogy

hogy dolgoznak azon, hogy a fennálló tartozást minél gyorsabban rendezzék. Elsőként azt a 398 millió forintot kell rendezni, ami a cég tőkéjéből hiányzik.

Lapunk felkereste az együttes egykori csapatkapitányát, Balassa Pétert, aki jelenleg önkormányzati képviselő Szombathelyen.

„Már a stadion építésekor is elmondtam, hogy elsőként egy hosszú távú koncepciót kellett volna kialakítani és saját nevelésű játékosokra építeni a klubot. Ehelyett óriási költekezés és méregdrága légiósok foglalkoztatása jellemezte az elmúlt években a klubot.”

A Jobbik önkormányzati képviselője szerint méltatlan lenne a klub számára, ha az idén 100 éves klub az adósságok miatt megszűnne.

Frissítés: 

Az MLSZ megkegyelmezett a klubnak

Információink szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség elhalasztotta a döntést a klub ügyében. A Licencadó bizottság egyelőre nem zárta ki a klubot. Azonban a hírek szerint a mai ülésen derült ki, hogy a csapatot működtető Kft. 80 millió forintos adótartozást is felhalmozott. 

A nullás adótartozás egyébként alapfeltétele a licencnek. 

Az MLSZ éppen ezért hétfőre halasztotta a döntést, de nemcsak a Haladás, hanem a Vác és a Balmazújváros ügyében is. A Szombathelyi Haladás egyébként augusztus 2-án lépne pályára az új szezonban a Gyirmót együttese ellen.