Katonai szolgálatmegtagadókat fognak keresni a szombati moszkvai tüntetésen

Katonai szolgálatmegtagadókat fognak keresni a szombati moszkvai tüntetésen

Katonai szolgálatmegtagadókat fognak keresni a hatóságok a független képviselőjelölt-aspiránsok bejegyzésének elutasítása miatt szombatra meghirdetett moszkvai tüntetésen - figyelmeztetett az orosz főváros önkormányzatának a regionális biztonságért és korrupcióellenes fellépésért felelős osztálya pénteken.

Az MTI azt írja, a fővárosi hatóságok által nem engedélyezett tüntetést Alekszej Navalnij ellenzéki politikus hirdette meg, ami miatt szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A tervezett akció támogatása miatt a moszkvai ügyészség 15 elutasított jelöltaspiráns ellen adminisztratív eljárást indított, hogy csökkentse a részvételi szándékot.

Az elmúlt hetekben kezdődött tiltakozássorozat oka, hogy az orosz főváros választási hivatalai 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását utasították el a szeptemberi képviselőtanácsi választásokra. Ezt azzal indokolták, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka - a vonatkozó jogszabályban ennyi a tűréshatár - nem volt hiteles. Az érintettek közül többen  a Kremlből irányított politikai nyomásgyakorlásnak minősítették ezt.