A kormány alkudozni készül az EU-s büntetésekről

A kormány alkudozni készül az EU-s büntetésekről

A Népszava írja, hogy a kormány arra készül, hogy lealkudjon az uniós büntetésekből, sőt, a leggyanúsabb számlákat már ki sem küldik, hanem inkább vállalják azok költségeit.

Korábban Lázár János, akkor még csúcsminiszterként alkudozott Brüsszelben az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél tapasztalható szabálytalanságok után érkező büntetések mértékéről, az ő szerepét Varga Judit igazságügyi miniszter veszi át.

A pénzügyi tárca adatai szerint 2019. június végig 710 milliárd forint összegű kifizetés történt, de Brüsszelből csak 347 milliárd forint érkezett meg, a különbözetet a magyar költségvetés állta, a kormány pedig arról alkudozhat majd Brüsszelben, hogy az általa kifizetett összegek minél nagyobb százalékban megtérüljenek.

100 százalékról viszont már most sincs szó, mert a gyanús közbeszerzések számláit inkább el sem küldik az uniónak, tehát ezek a magyar költségvetést terhelik, ilyenek például a botrányos Elios-beruházások.

A vitatott számlák 800 milliárd forintot érintenek, de könnyen elképzelhető, hogy a kormány megússza 5-10 százalékos büntetéssel az ügyet.