Semmi esély egy új brexit-megállapodásra

Semmi esély egy új brexit-megállapodásra

Egy tanulmány szerint akkor sincs már elég idő október 31-ig tető alá hozni, majd jóváhagyatni egy új megállapodást, ha Brüsszel rábólintana.

Kifutott az időből a brit kormány, ha az október végi brexit-határidő valóban kőbe vésett, ahogyan azt a miniszterelnök állítja – írja az Euronews egy friss londoni szakértői jelentésre hivatkozva.

Akkor sincs már elég idő október 31-ig tető alá hozni, majd jóváhagyatni egy új megállapodást, ha Brüsszel már holnap igent mond a Theresa Mayjel kötött alku felülvizsgálatára – állítja az Institute for Government nevű brit elemző intézet. Egyelőre azonban erről szó sincs, mert Európai Bizottság hallani sem akar arról, hogy újrakezdje a vitát.

Az intézet tanulmánya szerint nemcsak a kormánynak, a brit parlamentnek sincs már mozgástere ahhoz, hogy megakadályozza a „no deal brexitet”. A képviselők szeptember 3-ig szabadságon vannak, vagyis a „vészforgatókönyv”, a kormány elleni bizalmatlansági indítvány levezényléséhez sincs elég idő. Ha a kormány nem is élné túl a szavazást, még két hétig hivatalban maradhat, ugyanakkor az előrehozott választások előkészítése örvény szerint is minimálisan öt hét.

Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy ha az Európai Unió nem enged, Nagy-Britannia anélkül is kilép október 31-én az Európai Unióból.

A The Guardian című brit lap hétfőn ismertette a Premium Credit pénzügyi szolgáltató felmérését, amelyből az derült ki, hogy négymilliárd fontot (1400 milliárd forintot) költöttek árufelhalmozásra a britek az európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyétől vezérelve.

Az MTI összefoglalójában a The Guardianra hivatkozva azt írta: minden ötödik ember már belekezdett az élelmiszerek, az italok és a gyógyszerek felhalmozásába, amely egy főre vetítve 380 font (133 ezer forint) pluszkiadást jelent. Több mint 800 ezer lakos fejenként már több mint ezer fontot költött készletfelhalmozásra a brit európai uniós tagság október 31-i megszűnésének közeledtével.