Majdnem kétmillió ember tüntetett Hongkongban

Majdnem kétmillió ember tüntetett Hongkongban

Reményét fejezte ki Carrie Lam, Hongkong főkormányzója kedden, hogy a hét végi békés kormányellenes tüntetések a béke helyreállítására irányuló erőfeszítésnek és a tüntetők tárgyalási szándékának a jele, amely kivezeti a kínai ellenőrzés alatt lévő várost a káoszból.

Tiltakozók százezrei - a szervezők szerint 1,7 millióan - tüntettek vasárnap a szakadó esőben, immár 11. hete. Korábban a megmozdulások néha erőszakba fordultak, de ezúttal békésen zajlott a rendezvény.

"Őszintén remélem, hogy ez annak a kezdete volt, hogy a társadalom a békét választja és elfordul az erőszaktól" - jelentette ki Carrie Lam.

"Azonnal megkezdjük a munkát a párbeszéd kereteinek megteremtése érdekében. Remélem, hogy a párbeszéd a kölcsönös megértésen és tiszteleten alapul majd, és megteremti a kiutat a jelenlegi hongkongi helyzetből"

- tette hozzá a főkormányzó.

A népharag júniusban tört ki, amikor megszavaztak egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy az egykori brit gyarmat bűnözőit kiadják Kínának. A törvényjavaslatot azóta a tüntetések hatására felfüggesztették. A hongkongiak az 1997-ben, a Kínához történt visszacsatoláskor ígért "egy ország, két rendszer" elv alapján garantált szabadságjogok - így a független igazságszolgáltatáshoz és a tüntetéshez való jog - megnyirbálásától tartanak. A következő napokban további tüntetések várhatók. 

Hongkongban zajlanak a tüntetések, a kínai páncélosok már gyülekeznek a határnál

Hongkongban hónapok óta zajlanak nagy tömegeket megmozgató tüntetések, legutóbb a repülőteret sikerült teljes blokád alá vonniuk. A demonstrációk eredetileg egy törvénytervezet miatt kezdődtek, ez alapján a bűnelkövetőket ki lehetett volna adni Kínának a városállamból.

(MTI)