Az Orbán-rezsim bírálatára egyből ugrik a külügy, de Trump nagy-romániás sapkájához egy szavuk sincs

Az Orbán-rezsim bírálatára egyből ugrik a külügy, de Trump nagy-romániás sapkájához egy szavuk sincs

Donald Trump egy "Make Romania Great Again" feliratú sapkát ajándékozott a román elnöknek washingtoni látogatása alkalmával. Az ordítóan dupla fenekű gesztushoz a magyar külügynek egy szava sincs. 

A "Tegyük újra naggyá Romániát!" üzenetet hordozó fejfedőt Klaus Iohannis el is fogadta,  

és az amerikai tárgyaló delegáció vidám tapsolása közben büszkén pózolt is vele.

Aki egy kicsit is követte az elmúlt évtizedek erdélyi történéseit, annak ez a szóösszetétel gyanúsan ismerősen csenghet. A Nagy-Románia Párt (PRM) a kilencvenes évek elejétől másfél évtizeden át kényeztette a magyarságot Közép-Európa egyik, ha nem a legszélsőségesebb soviniszta szólamaival, főtitkáruk Gheorghe Funar pedig 1992 és 2004 között Kolozsváron festette nemzeti színűekre a padokat és túrta fel a városközpontot ősi dákoromán leletek után kutatva. 

A PRM 2008-ban kiesett a parlamentből, ám Nagy-Románia eszméje nem veszett el, csupán átalakult. Manapság legismertebb propagálója Traian Băsescu volt román államfő. Az elképzelésnek két verziója létezik. A szerényebb változat megelégedne az 1920-1944 között Romániához tartozó Besszarábia (a mai Moldova, illetve Ukrajna egy kisebb szeglete) visszacsatolásával. Az ország valójában ezzel lenne "újra nagy", hiszen ez volt történelmének legnagyobb kiterjedése. (Eltekintve az 1941-44 között megszállt Dnyeszteren túli területektől.)

 

A merészebb román vágyak azonban egészen a Tiszáig terjednek, s nagyjából ez volt román területi igény is az első világháborút lezáró béketárgyalásokon is. 

 

A román közvélemény tekintélyes része a mai napig nem teljesen mondott le erről. Tavaly szeptemberben a nagyváradiakat sokkolták a főtérre kihelyezett centenáriumi kiállításon egy Odesszától Szolnokig terjedő Románia-térképpel, s hasonló transzparensek alatt gyalázták a magyar katonasírokat az úzvölgyi temetőben is. 

Az Azonnali megkérdezte a Külügyminisztériumot, hogy 

nem látnak-e kivetnivalót abban, hogy majdnem pontosan 100 évvel Budapest román megszállása után az USA elnöke Románia újra naggyá tételére buzdítja román kollégáját?

A portál nem kapott választ Szijjártó Péter tárcájától. 

Ugyanakkor nyilatkozott nekik Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő (a Máglyatűz című, magyar-román etnikai konfliktus lehetőségét boncolgató "geopolitikai thriller" szerzője), aki szerint  nem valószínű, hogy Trump Nagy-Romániára akart utalni a sajátos ajándékkal, ám hozzátette:

Romániában ezt így fogják sokan értelmezni.

Hangsúlyozta: a centenáriumi ünnepségek hangulatában a kérdés most még hangsúlyosabban került elő a román közéletben, és 

"A nacionalista körök és Traian Băsescu biztosan megpróbálják majd kihasználni ezt a gesztust arra, hogy azt a látszatot keltsék: Amerika velük van Nagy-Románia kérdésében."

Egyébként az amerikai elnöknek, vagy legalább a stábjának nem lett volna olyan bonyolult feladat utána nézni az ügynek. Elég lett volna a Google fordítóba bepötyögniük, amit a sapkára írtak. 

Nagy-Románia a Google fordítóban

Az Alfahír kérdésére Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő elmondta, számára a magyar külügy hallgatása cseppet sem meglepő, hiszen "az elmúlt 9 évben megszokhattuk, hogy

az Orbán-kormány csak és kizárólag akkor állítja szőnyeg szélére külföldi országok nagyköveteit, ha azok a visszaépülő egypártrendszer vagy a Fidesz goebbelsi propagandája ellen emelnek szót.

Így járt többek között Hollandia, Szlovénia és legutóbb Finnország is.”

Donald Trump ajándéka kapcsán úgy véli, „ne gondoljuk azt, hogy a háttérben nincs cinkos összekacsintás a felek között.” Amerikának Románia stratégiai szövetségese, Románia pedig nagyon okosan és nagyon tudatosan duruzsolja a diplomaták fülébe szerte a világon, hogy Trianon jó és igazságos döntés volt, Románia pedig kisebbségbarát mintaállam – mutatott rá a politikus 

Bencsik emlékeztet: a Jobbik a százéves évforduló kapcsán éppen ezért kezdeményezte Trianon-emlékév szervezését. A javaslatra a többi párt részéről volt is fogadókészség, de a konkrétumokról egyelőre nem sokat tudni, a kormánytöbbség az ezt célzó költségvetési módosító indítványt is leszavazta.