Egy 12 éves gyereket is őrizetbe vettek a hongkongi tüntetéseken

Egy 12 éves gyereket is őrizetbe vettek a hongkongi tüntetéseken

Összesen 65 tüntetőt vettek őrizetbe a hongkongi hatóságok az erőszakba fordult hétvégi kormányellenes demonstrációk feloszlatása során, a legfiatalabb rendbontó 12 éves a rendőrség közlése szerint.

Szombaton 29, vasárnap pedig 36 tiltakozó került a hatóságok kezére. Az aktivistákat egyebek között hatósági engedély nélküli gyülekezéssel, támadó fegyverek birtoklásával és hatósági személy elleni erőszakkal gyanúsítják.

A vasárnapi tiltakozás erőszakba csapott át, a rendőrség könnygázt és a megmozdulások kezdete óta első alkalommal vízágyúkat vetett be, míg a tüntetők téglákkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket. Hatósági közlés szerint hat hongkongi rendőr vette elő szolgálati fegyverét, és egyikük figyelmeztető lövést adott le, mert tiltakozók botokkal és rudakkal támadtak rájuk.

Teljesen leállt a hongkongi reptér a tüntetők miatt

Egyetlen gép sem tud felszállni a hongkongi repülőtérről a tüntetések miatt, körülbelül 180 járat érintett. Az érkező terminálnál annyi demonstráló van, hogy lehetetlen biztosítani a működést. Éjszaka újra összecsaptak a rendőrök és a tüntetők, például a metróhálózat is csatatérré vált. A CNN tudósítása itt követhető.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban tizenkettedik hete tüntetnek a kiadatási törvény azóta már felfüggesztett módosítása miatt, amely mögött sokan az erősödő kínai befolyást látják. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a kínai vezetés növekvő hongkongi befolyása és a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak.