Nem nyomoznak tovább az ibizai Strache-videó miatt

Nem nyomoznak tovább az ibizai Strache-videó miatt

Nem nyomoz tovább a gazdasági és korrupciós ügyekben illetékes osztrák ügyészség (WKStA) anyagi előnyhöz jutás gyanújában az úgynevezett Ibiza-videón szereplő politikusok, Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus ügyében - adta hírül az osztrák hírügynökség csütörtökön.

Az anyagi előnyhöz jutás gyanúját semmi sem erősíti meg, ezért nem indokolt a nyomozás folytatása az ügyészség indoklása szerint.

A felvételen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetleges támogatásáról; egy 500 ezer és kétmillió euró közötti összegről van szó, amelyet részben a Strache által adandó építkezési megbízásokra fizetnének ki, részben pedig Gudenus fordítói tevékenységére. 2017 júliusában azonban a két politikus a pozíciója alapján még nem rendelkezett azokkal a hatáskörökkel, hogy ebben a kérdésben dönthettek volna, ezért az ügyészség indoklása szerint nem történt jogsértés.

A titokban készült videó szerint a legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt viszont tovább folytatódik a nyomozás. Nem indítanak külön nyomozásokat ugyanakkor a további, esetleges egyedi feljelentésekkel kapcsolatban.

Az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky az ügyészség döntéséről úgy vélekedett: "Egy pofon azok számára, akik egy piszkos választási kampányra szerették volna felhasználni az Ibiza-videót."

A NEOS - az Új Ausztria és Liberális Fórum - ugyanakkor úgy véli, hogy jogszabályi hiányosságról van szó, és lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy ezeket megszüntessék. "Mindenki a korrupció legyőzéséről beszél; most majd meglátjuk, ki az, aki komolyan gondolja azt, és megszavazza a törvénymódosítást" - vélekedett a párt frakcióvezető-helyettese, Nikolaus Scherak.