Brenner Koloman: Elfogadhatatlan, hogy már a tanárok szabadságát is korlátozza a kormány

Brenner Koloman: Elfogadhatatlan, hogy már a tanárok szabadságát is korlátozza a kormány

Bár nominálisan valóban többet költ oktatásra a kormányzat, mint 2010-ben, azonban a GDP arányát tekintve, évről évre egyre jobban elmarad ettől a kormány. Brenner Koloman szerint két párhuzamos dimenzióban él az ország, ha az oktatás ügye kerül terítékre - mondta az ATV stúdiójában a Jobbik politikusa.

Brenner Koloman szerint GDP arányosan rettenetesen kevés pénzt költ a kormány oktatásra a térség országaihoz képest is. 

"A Jobbik már csak nemzetstratégiai okokból is, olyan 7-8%-ot fordítana oktatásra, míg ez jelenleg 5% alatt van" 

- tette hozzá a képviselő.

A jobboldali ellenzéki párt képviselője leszögezte: a valóság az, hogy óriási tanárhiány van az országban, vannak olyan helyek, ahol az egész tantestület hiányzik.

"A legnagyobb probléma néhány év múlva lesz, amikor is a pedagógusok közel fele 5-10 év múlva nyugdíjba fog menni" 

- emelte ki Brenner Koloman. 

A jobbikos politikus szerint most kellene reagálni a rendszer hiányaira, ennek ellenére a kormány számára továbbra is csak a kommunikáció a fontos a problémák megoldása helyett. Hozzátette, hogy rengeteg trükközéssel igyekszik a kormányzat elfedni a valós problémákat. Például úgy, hogy a pedagógusok óraszámát egy bizonyos intervallumban határozza meg. 

"Az olyan jellegű trükközések, hogy nem szaktanár tanít az iskolában egy tantárgyat, vagy az, hogy valakire plusz 4-5 órát rá tudnak kényszeríteni, az egész egyszerűen elfogadhatatlan." 

Brenner Koloman szerint az sem egészséges, hogy a tanárok szabadságát korlátozzák, többek között olyan módosításokkal is, amit az új köznevelési törvény tartalmaz. Éppen ezért fordultak az ellenzéki pártok az alkotmánybírósághoz annak visszavonása érdekében. 

Mostantól kizárólag a kormány döntheti el, hogy ki lehet iskolaigazgató

Hivatalosan szeptember 2-án becsöngetnek a magyar iskolákban. A kormányzatnak köszönhetően rengeteg módosítás történt a köznevelési törvényben, ám ezek a változtatások óriási felháborodást váltottak ki, főleg azok után, hogy ismételten kihagyták a szakmai szervezeteket az egyeztetésekből. A július elején elfogadott köznevelési törvény miatt, elsőként 40 civil szervezet tiltakozott, akik aztán át is adtak egy petíciót, amelyet csak az ellenzéki képviselők vettek át.