A Soproni Egyetem mégsem ad helyet a média szabadságáról szóló konferenciának

A Soproni Egyetem mégsem ad helyet a média szabadságáról szóló konferenciának

Civilek a vidéki választók aktivitásáról, inaktivitásáról, az információáramlásról és a média szabadságáról szerveztek konferenciát.

A vidéki választók aktivitásáról, inaktivitásáról, az információáramlásról és a média szabadságáról rendezett volna konferenciát a Szabad Piac Alapítvány szeptember 5-én Sopronban, a Soproni Egyetem azonban két nappal az esemény előtt váratlanul felmondta a civilekkel küldött szerződést – írja a Magyar Hang.

A lap úgy tudja: az indoklás szerint tulajdonosi döntés miatt nem biztosítanak helyet a rendezvénynek, amelyen Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, az alapítvány tiszteletbeli elnöke mellett Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter, Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője, Joób Márk egyetemi professzor, illetve Varga Norbert egyetemi docens, az ellenzék soproni polgármesterjelöltje is felszólalt volna.

A lapnak Kész Zoltán elmondta: kedd reggel kapott egy emailt az egyetem tulajdonában álló Universitas Fidelissima Kft-től, amelyben közölték, hogy a Ligneum SOE Látogatóközpont lefoglalásáról augusztus 26-án kötött szerződést egyoldalúan felbontják.

Kész Zoltán azt állítja, a döntés egyértelműen politikai motivációjú, megdöbbentőnek és felháborítónak tartja az eljárást. A Magyar Hangnak azt mondta: a helyszínt biztosító cég a szerződés aláírásakor is tisztában volt az esemény témáival és a résztvevők személyével, korábban mégsem emeltek kifogást a konferencia ellen.

A helyzetet gyorsan megoldották, és sikerült új helyszínt találniuk, így az eseményt változatlan formában megtartják.

Brenner Koloman, a Jobbik soproni országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán szégyennek nevezte, hogy már Antall József külügyminisztere sem jöhet a Soproni Egyetemre, utalva arra, hogy a rendezvény egyik meghívottja Jeszenszky Géza.

„Mint volt egyetemi vezető is szégyellem a döntést, és egyben várom az összes régi soproni MDF-es ismerősömet, hogy most kommentálja a hírt, nemcsak akkor jeleskedjenek, amikor fideszesként gyalázni kell a nemzeti néppártot, a Jobbikot”

- írta a közösségi oldalon Brenner Koloman.

Szerinte nem is várhat mást az ember olyan fideszes uralom alatt álló városban, ahol nem adnak ki termet ellenzéki rendezvényre, ahol a fideszes képviselőjelölteket fenyegetéssel állítják ki, illetve „családi örökléssel”. A jobbikos képviseli bejegyzése végén hozzátette: „Sopron, ez a régi polgárváros fel fog ébredni ebből a rémálomból október 13-án, ebben biztos vagyok.”