Öccse is kihátrált Boris Johnson mögül

Öccse is kihátrált Boris Johnson mögül

A brit politikus a Twitteren azt írta: az utóbbi hetekben őrlődött a családja iránti hűség és a nemzet érdeke között.

Családi drámává fajult a Brexit körüli vita, újabb képviselő hagyta el a brit Konzervatív Pártot képviselőcsoportját és mondott le a képviselőségről, Boris Johnson öccse, Jo Johnson. Az Euronews vette észre az ifjabbik Johnson Twitter bejegyzését.

A brit politikus a Twitteren azt írta: az utóbbi hetekben őrlődött a családja iránti hűség és a nemzet érdeke között. Számára ez megoldhatatlan feszültséget jelent, ezért szerint eljött az ideje annak, hogy más vegye át a szerepét mint képviselő és mint miniszter.

 

 

Jo Johnson az utóbbi 9 évben 3 különböző miniszterelnök kormányában is volt miniszter. Legutóbb július 24-én nevezték ki bátyja kormányában tudományokért és egyetemekért felelős miniszternek. Orpington választókörzetet képviselte a brit parlament alsóházában – írja az Euronews.

Csütörtök délelőtt Boris Johnson hivatala megerősítette, hogy a konzervatív politikusok a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában nem fogják megakadályozni annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül váljon ki az Európai Unióból.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Boris Johnson miniszterelnök által hevesen ellenzett indítványt szerda éjjel hagyta jóvá 327-299 arányban az alsóház, és a jogszabály azonnal a Lordok Háza elé került további vitára.

Johnson az elmúlt napokban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását. Már a hét elején kilátásba helyezte, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi, ha a parlament megszavazza a megállapodás nélküli Brexit tilalmáról szóló indítványt – emlékeztet az MTI hírösszefoglalója.

Johnson be is nyújtotta az előrehozott választásokra tett javaslatát szerda este. A választások közötti időszakot öt évben rögzítő brit parlamenti törvény értelmében a következő választás 2022-ben lenne esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra - a jelenlegi létszám alapján 434 voksra - lett volna szükség az alsóházban, ám csak 298-an szavaztak a kezdeményezésre. A választási indítvány elfogadásához a Munkáspárt támogatása elengedhetetlen lett volna, de a legtöbb Labour-képviselő tartózkodott.

Az ellenzéki álláspont szerint csak akkor lehet megtartani az előrehozott választást, ha az Európai Unió előbb hozzájárul a brit kilépés halasztásához. Ugyanakkor a választások kiírása valamilyen módon mindenképpen elengedhetetlennek tűnik, mivel Nagy-Britannia gyakorlatilag kormányozhatatlanná vált, hiszen Boris Johnson kormánya kisebbségbe került az alsóházban.

A kilépés további, már harmadik halasztásáról az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács hozhat egyhangú döntést az érintett tagállam beleegyezésével.