Szőcs Géza és Kovács Zoltán albérletét is a Miniszterelnöki Kabinetiroda fizeti

Szőcs Géza és Kovács Zoltán albérletét is a Miniszterelnöki Kabinetiroda fizeti

Nem kell aggódni, nem megy rossz helyre a közpénz.

Szeptember 7-én hozták nyilvánosságra a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2019. augusztus 15-éig kötött szerződéseinek listáját.

A 184 tételes listában olyan izgalmas elnevezésű megbízások szerepelnek, mint a "Protokoll tevékenység megvalósításához szükséges koordinációs feladatok ellátása", vagy többek közt a "Határontúli (sic!) magyar állampolgárok tájékoztatása", illetve az "Önnek is joga van tudni" kampányok adatfeldolgozása.

Egy év alatt 65 milliárd forintot költöttek állami kommunikációra

A kormány "csak" 25 milliárd forintot szánt az állami szervek és vállalatok kommunikációjára egy év alatt, de áldozatos munkával ezt sikerült egészen 65 milliárd forintig növelni - írja a G7. Az összesítés szerint a pénz jelentős részét maga a kormány költötte el, például a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyedül 35 milliárdot szánt propagandára.

Van azonban három pont, ami még a fideszes bikkfanyelvben járatlan olvasó szemét is egyből megragadja:

  • az első Kovács Zoltán kormányszóvivő 2017 és 2018 júliusa közötti lakásbérlete, potom 2 millió 160 ezer forintért;
  • a második ugyancsak Kovács Zoltán lakásbérlése, 2018. május 18-ától a "kormányzati szolgálati jogviszony fennállásáig", szintén évi 2 millió 160 ezer forintért;
  • a harmadik Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott lakásbérlete, amely 2019. július 1-jétől "miniszterelnöki megbízotti megbizatásának (sic!) fennállásáig érvényes", évente kicsivel több mint 3 millió 300 ezer forintért.

Utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Szőcs Géza még 2011-ben, államtitkársága idején havi 250 ezer forintért bérelt egy háromszobás, belvárosi ingatlant a kormány. Akkor a Fidesz-kabinet kézzel-lábbal tagadta, hogy a politikus lakásfenntartási térítést kapna. A botrányt követően, 2011. augusztus 15-én az akkori államtitkárt egy jóval kisebb, 59 m2-es lakásba zsuppolták át. A most nyilvánosságra hozott adatokból nem derül ki, hogy továbbra is ezt az ingatlant béreli-e számára a kormány, vagy egy másik lakásról van szó.

Elhisszük, hogy az utóbbi években elszabadult albérletárak mellett szükség van arra, hogy az amúgy is híresen szűkölködő kormányalkalmazottakat valamilyen jogcímen kisegítse kabinet, Orbán Viktorék pedig köztudottan senkit sem hagynak az út szélén.

Hova jutna a világ, ha Szőcs Gézát és Kovács Zoltánt netán, több ezer magyar családhoz hasonlóan, a kilakoltatás réme fenyegetné?

Különösképp, ha ők, Varga Judit igazságügyi miniszterrel ellentétben, még egy gazdag, külföldi turisták számára kiadható ingatlant sem tudnak fölmutatni közvetlen környezetükben.

Ennyi szolidaritást igazán vállalhat a magyar társadalom a nyomorgó kormánypárti politikusokkal. Megérdemlik.

A Hunbnb lehetne a megoldás a fiatalok lakhatási válságára?

A Jobbik adókedvezménnyel és lakhatási támogatással, "Hunbnb" rendszerrel segítené a magyar fiatalok albérlethez jutását - közölte budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel. A politikus a VI. kerületi Nagymező és Zichy Jenő utca sarkán jelentette be legújabb lakhatási támogatást célzó javaslatát, amit a főváros egyik leginkább „Airbnb sújtotta területének" nevezett.