Élményparkokkal uralják majd le a Balaton környékét a Fidesz-közeli oligarchák

Élményparkokkal uralják majd le a Balaton környékét a Fidesz-közeli oligarchák

A mi pénzünkből épülget Mészáros Lőrinc üzlettársainak birodalma.

Közérdekű adatigényléssel jutott hozzá a HVG az Orbán Ráhel tanácsai alapján működő Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati nyerteseinek listájához.

Az információkból kiderült, hogy a Kisfaludy-program keretében

a 100 millió forintnál magasabb összegű pályázatok kétharmada kormányközeli befektetőknél kötött ki.

A cikk többek között arról szól, hogy fogja tematikus élményparkokkal behálózni a Balaton vidékét a Mészáros Lőrinc legközelebbi üzlettársaiból álló kör:

ilyen létesítmények fejlesztésére eddig ugyanis csak a balatoni régióban lehetett pályázni, 5,18 milliárd forintos értékben.

Ebből nagyjából egymilliárdot kapott a balatonfüredi önkormányzat és a Balaton Játszóház Kft a térség "első négy évszakos élményházának" megalkotására. Bár a cégnek semmi tapasztalata nincs a hasonló projektek terén, a tulajdonosa nem más, mint Balogh Balázs, a Csopaki Polgári Kör elnöke, aki a lap szerint előszeretettel látja vendégül a kormánypárti média olyan képviselőit, mint Bayer Zsolt, Gajdics Ottó vagy Huth Gergely. Így nem is lehetett kérdés, hogy őt is bevegyék-e a buliba.

Szintén egymilliárd esett le kalandpark címszóval a sok egyéb mellett a zánkai tábort - Mészáros Lőrinc gyerekeivel együtt 16 milliárdért - felújító Szabadics Zoltánnak, aki az ország gázszerelőjének szinte állandó konzorciumi partnere. A zalaszabari szabadidőközpont ügyének egyetlen szépségfoltja, hogy a létesítmény karitatív célokat is szolgál.

3 milliárd üti a markát Szepesi Richárd cégcsoportjának, a szántódi BaLaLand Familypark tulajdonosának, amely része annak a hotelt és lakóingatlanokat is magába foglaló óriásprojektnek, amelyet közvetlenül a partra, Tihannyal szembe terveznek. Szepesi egyébként az ötcsillagos szántódi és tokaji szállodatervének megvalósításához további 3-3 milliárd forintot kapott.

Ezzel a korábban Mészáros Lőrincékkel is üzletelő Szepesi a legnagyobb nyertese a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatainak, hiszen a 65 milliárd forintos keretösszegből nagyjából 9 milliárdot tehetett zsebre egymaga.

Az összeállítás kiemeli, hogy Szepesi és felesége nevén van az a visegrádi Lepence-völgyi strandfürdő is, amely Tiborcz István szállodájába vezeti át a termálvizet.