Ingatlanszabályozási trükkel játszották át féláron egy Fidesz-közeli cégnek Újpest egyik legértékesebb ingatlanát

Február végén írtuk meg, hogy a lebontásra ítélt újpesti Ady Endre Művelődési Központ telkét féláron adja el az önkormányzat. Időközben kiderült az is, hogy a nyomott ár nem véletlen: a kormánypárti vezetésű önkormányzat egy ingatlanszabályozási trükkel játssza át Fidesz-közeli cég kezébe játssza át a város egyik legértékesebb ingatlanát.

Itt a bizonyíték: Fidesz-közeli cégnek játsszák át féláron Újpest egyik legértékesebb ingatlanát

Február végén írtuk meg, hogy a lebontásra ítélt újpesti Ady Endre Művelődési Központ telkét féláron adja el az önkormányzat. Időközben kiderült az is, hogy a nyomott ár nem véletlen: a kormánypárti vezetésű önkormányzat egy Fidesz-közeli cég kezébe játssza át a város egyik legértékesebb ingatlanát.

A Maximal Quality Home Kft. az Újpest-Központban, a metrótól egy percnyi sétára levő ingatlant 500 millió forintért, azaz nagyjából 76.000 forint/négyzetméter áron vásárolhatja meg. Érdekes, hogy egy másik, szintén a városközpontban levő önkormányzati épületet  négyzetméterenként 166.000 forintért adnak el.

Vagyis az művelődési központot négyzetméterre bontva kevesebb, mint a feléért veheti meg az egyetlen pályázatot benyújtó cég.

Az Átlátszó csütörtöki cikke fellebbenti a fátylat arról a trükkről, amely ezt lehetővé tette. Papíron ugyanis minden rendben van, a kötelező értékbecslés szerint a telek még valamivel kevesebbet is ér, mint, amennyiért megvették. Ha azonban azt hinnénk, hogy a vásárlókat jámbor lokálpatrióta érzelmek vezették, nagyot tévedünk. Ők pontosan tudták, hogy az ingatlan hamarosan sokkal nagyobb értékű lesz.

A 6605 négyzetméteres telek ugyanis a pályázat kiírása idején hivatalos besorolása szerint intézményi övezet volt, ide javarészt csak  igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi és szociális rendeltetésű épületeket lehet felhúzni. Befektetők számára nem túl vonzó terület – a Maximum Home Quality Kft azonban valamiért mégis látott fantáziát a telekben.

Ők ugyanis tudták azt, amit az önkormányzat az eladásra vonatkozó nyilvános ajánlattételi felhívásban hogy, hogy nem, elfelejtett megemlíteni: 2018 tavaszán az önkormányzat kezdeményezte az Ady telkének átsorolását vegyes övezetbe, ahol már nem érvényesek a fenti korlátozások, vagyis gyakorlatilag bármi építhető a területen, nem csak közösségi célú ingatlanok.

Ez az információ kizárólag a a 100 ezer forintért megvásárolható pályázati dokumentációban szerepelt. Csakhogy ezt a legtöbb érdeklődő meg sem vette, hiszen az intézményi övezeti szigorú szabályok miatt eleve lemondott a telek megvásárlásáról.

Átlátszónak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint a beruházó az átsorolással 3302 négyzetméternyi értékesíthető alapterületet nyert. Ezzel

a cég az építési és egyéb költségeket is beleszámolva 500-700 millió forint plusz haszonra tehet szert.

Déri Tibor, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik polgármesterjelöltje szerint érthetetlen, hogy miért nem a telek eladása előtt végezték el az átsorolást, így a jelentős értékkülönbözetből a város profitált volna. Illetve nagyon is érthető, hogy miért nem így történt. Déri július eleji Facebook videójából kiderül, mi állhatott az újpesti önkormányzat nagyvonalúsága mögött.

Az Ady Művelődési Központ telkét megvásárló Maximal Quality Home Kft. vezetője, Oláh Andor egy másik cégben üzlettársa Vályi-Nagy Vilmos volt fideszes államtitkárnak.

Vályi-Nagy 2010-12 között államtitkár-helyettes, 2012-14 között pedig államtitkár volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A Fideszhez azóta is ezer szállal kötődő volt politikust 2015 elején hírbe hozták azzal, hogy megveszi az Újpest FC-t, ám Roland Duchâtelet belga tulajdonos végül nem adta el neki a klubot.

Déri a videóban elmondja: ha októbertől ő lesz Újpest polgármestere, az agyonzsúfolt városközpontban álló művelődési központ helyére

újabb lakóházak helyett egy nagy kiterjedésű parkot létesítene, amely alá ingyenes mélygarázst építenének.

Az Újpesti Hírmondó cikkeiből kiderül, hogy nem ez az egyetlen gyanús ingatlanügy a kerületben. Júliusban megírták, hogy a Maximilian Quality Home Kft. vette meg a volt Szülőotthon kertjét is, méghozzá nagyon olcsón: a 2.859 négyzetméteres kertért 118 millió 100 ezer forintot, vagyis négyzetméterenként mindössze 41 ezer 308 forintot fizetett a fideszes kötődésű cég.

Szeptember elején pedig arról számolt be a helyi lap, hogy Oláh Andor és Vályi-Nagy Vilmos közös cége, az Íves Liget Kft. tavaly vett meg egy Íves úti telket, ahova 66 lakást és 12 irodát szeretnének építeni.