Két mondatot ért meg a kormány számára a tűzoltók alacsony bére

Két mondatot ért meg a kormány számára a tűzoltók alacsony bére

Írásbeli kérdéssel fordult Jakab Péter a belügyminisztériumhoz annak érdekében, hogy érdeklődjön mit kíván tenni a kormányzat az ellen, hogy a tűzoltók tömegesen elhagyják a hivatásukat az alacsony bérek miatt.

Mint ismert, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete által 2019. augusztus elején készített közvéleménykutatás szerint jelenleg a tűzoltó állomány 73,9 százaléka tervezi azt, hogy elhagyja a pályát. A válaszadók 95,6 százaléka magasabb bért, 95,2 százaléka a Fidesz-kormány által 2012-ben elvett szolgálati nyugdíj visszavezetését jelölte meg olyan tényezőként, amely visszatartathatná őket a leszereléstől.

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter éppen ezért fordult kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez. A jobbikos politikus arra volt kíváncsi: 

hogyan kívánja a kormány megakadályozni a tűzoltók tömeges leszerelését, illetve tervezik-e a tűzoltók jogos elvárásának megfelelően a bérek emelését?

A Pintér Sándor helyett válaszoló, Kontrát Károly szűkszavúan lerendezte annyival a problémát, hogy

Magyarország kormány fontosnak tarja a hivatásos állomány megbecsülését. 

A belügyminisztérium államtitkára szerint a kormány célja az, hogy az életpályamodell már bevezetett intézkedéseinek továbbfejlesztésével a hivatásos állomány anyagi körülményei érzékelhetően tovább javuljanak. 

A választ ennyiben el is intézte Kontrát Károly. Nem tudtuk meg, hogy mégis hogyan és miként szeretné a kormány az anyagi körülményeket "tovább fejleszteni."