Harminc évre titkosították, hogy mennyiért veszünk páncélozott terepjárókat Erdogantól

Harminc évre titkosították, hogy mennyiért veszünk páncélozott terepjárókat Erdogantól

A vásárlás tényét nem cáfolta Benkő Tibor.

A Népszavára hivatkozva az Alfahír is beszámolt arról a török sajtóhírről, hogy hazánk Ejder Yalcin 4x4 típusú páncélozott harci járműveket fog vásárolni Törökországtól. Ezek a terepjárók négykerék meghajtásúak, 14 tonnát nyomnak, városban és terepen is bevethetők. 

Ugyanakkor több kérdés megválaszolás nélkül maradt. 

  • Milyen fegyverzettel vásárolják meg a járműveket, illetve hol kívánják ezeket bevetni?
  • Miért döntöttek a törökországi beszerzés mellett? Volt-e más ajánlat az ilyen típusú járművekre?
  • Mennyibe kerül a harci járművek beszerzése?
  • Hány páncélozott harci járművet vásárolnak meg Törökországból?

Ezeket írásban el is küldte a Honvédelmi Minisztériumnak Mesterházy Attila (MSZP), azonban a válaszból pont ezek nem derültek ki (amúgy mind a négy kérdést egy üzenettel rázta le magáról Benkő Tibor miniszter). A tárcavezető arról írt, hogy a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatok ellátásához szükséges komplex rendszerekkel látják el a haderőt, és a beszerzéseket minden esetben széleskörű nemzetközi piackutatás előzi meg. 

Több részlettel azonban nem szolgált, ugyanis a beszerzés körülményei, így az erre fordított közpénz is, 30 évig nem nyilvánosak. A vásárlás tényét ugyanakkor nem cáfolta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter nem tud arról, hogy Orbán Viktor leváltaná

A Népszava hétfői információi szerint meneszthetik a honvédelmi tárca éléről Benkő Tibort. A Honvédelmi miniszter most az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy neki nem szólt a miniszterelnök, hogy nem tart igényt a munkájára. A lap korábban azt írta, hogy Benkő Tibort nem biztos, hogy alkalmasnak tartják a hadsereg teljes modernizációjának levezénylésére, ezért még az idén távoznia kell a Honvédelmi Minisztérium (HM) éléről.

A katonai fejlesztésekre - a Zrínyi 2026 keretében - 3600 milliárd forintot kíván a kormányzat elkölteni. Ezekre a beszerzésekre jó részt nem vonatkoznak a közbeszerzési szabályok, így a nyilvánosság kizárásával diszponálhatnak az összeg felett.

November 7-én Magyarországra látogat Erdogan

November 7-én Magyarországra látogat Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A közlemény szerint a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának keretében Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalást folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel Budapesten. A miniszterek megállapodtak abban, hogy november 7-én megrendezik a magyar-török felső szintű stratégiai tanács újabb ülését, amelynek keretében Recep Tayyip Erdogan török elnök is Magyarországra látogat.