A Jobbik szerint a kormány a bankok és a végrehajtók oldalán áll a devizakárosultakkal szemben

A Jobbik szerint a kormány a bankok és a végrehajtók oldalán áll a devizakárosultakkal szemben

A párt és EP-listavezetője, Róna Péter az adósok érdekeit szem előtt tartó megoldással állt elő. Elég volt a kilakoltatásokból, elég volt az adósrabszolgaságból – hangsúlyozták.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke hétfői parlamenti felszólalásában hangot adott annak, hogy pártja álláspontja szerint az Orbán-kormány a bankok és a végrehajtók oldalára állt a devizakárosultakkal szemben. Kiemelte: az EP-listavezetőjük, Róna Péter közgazdászprofesszor által kidolgozott program hárompontos intézkedéscsomagja megoldást jelenthetne az adósrabszolgasággal érintett több ezer magyarnak.

„Nem nagyon találkoztunk olyannal, aki elégedett lett volna a kormánnyal, akár a devizahitelezés kérdéskörében, akár azt illetően, hogy a banki csalásokkal szemben, hogy lépett fel, illetve pontosabban hogyan nem lépett fel” – vélekedett az ellenzéki képviselő.

A kormány képviselőitől az imént a legvadabb libertáriánus, bankár-szerbilis indoklást hallgattuk végig a devizahitelezéssel kapcsolatban

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány fals érvelése szerint a devizahitelek bedőlését az okozta, hogy a devizahiteles nem teljesítette a fizetési kötelezettségét. Rámutatott: hogy míg nálunk nem figyelmeztették előre az ügyfeleket, hogy akár két-háromszorosára is emelkedhet a törlesztőrészlet, addig Lengyelországban bemutatták, hogy legrosszabb esetben mi történhet, hogy az adós tudjon mérlegelni.

Hangsúlyozta, hogy ahogy a balliberális kormányok, úgy a Fidesz-kormány sem teremtett egyensúlyt a bankok és az ügyfelek érdekei között. Hiába hoztak több mint tíz törvényt a kérdésben, nem találtak megoldást.

Z. Kárpát Dániel szerint a végtörlesztéssel csak a jobb módúakon segített a kormány, a bajbajutottakon nem, illetve a bankokat szolgálták ki. Nem a felvételi árfolyamon forintosították a devizahiteleket, hanem piaci árfolyamon, ami a bankok érdekét szolgálta. Erre korábban Róna Péter és a Jobbik is többször felhívta a figyelmet.

A Fidesz-kormány negyedéves kvótákban állapodott meg a végrehajtókkal, hogy hány embert lehet kidobni az otthonából Magyarországon.

Végül 30 ezer családot dobtak ki, emlékeztetett a jobbikos politikus. Van olyan, aki Nyugat-Európában dolgozik segédmunkásként, hogy itthon fizetni tudja a devizahitelét, vannak családok, amik rámentek, sokan belebetegedtek, és van, aki az öngyilkosságba menekült az adósrabszolgaság elől – sorolta a tragikus példákat Z. Kárpát Dániel.

Róna Péter a Jobbik-Konzervatívokkal együttműködve azt sürgeti:

⚫ El kell rendelni a kilakoltatási moratóriumot.

⚫ Kártérítési alapot kell felállítani a devizahiteleken nyerészkedők pénzéből. Ebből lehetne támogatni a károsultakat.

⚫ Be kellene vezetni az „elsétálás jogát”, vagyis azt, hogy ha valaki végképp nem tudja fizetni a hitelét, akkor se kelljen adósrabszolgaságban élnie.

Róna Péter annak idején „hibás terméknek” nevezte a devizahitelt. Most arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a szomszédos országokban már megoldották a devizahitelesek ügyét, nálunk nincs előrelépés.

Magyarországon több mint 600 ezer ember deviza károsult, sokan öngyilkosok lettek, az egész nemzet testét mélységesen megsértette ez a borzasztó hitelkonstrukció.

A Kúriától azt kérte, hogy vegyék komolyan azt a tragédiát, amit a devizahitel okozott a magyar nemzetnek, és egyszer s mindenkorra oldják meg a problémát.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)