Elrendelték a mezőgazdasági miniszter letartóztatását Ukrajnában

Elrendelték a mezőgazdasági miniszter letartóztatását Ukrajnában

Bár időközben letették érte az óvadékot, már be is nyújtotta lemondását.

Egy ukrán bíróság pénteken elrendelte Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter letartóztatását, miután azzal gyanúsították meg, hogy részt vett 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzésében, valamint további 190 millió hrivnya (1,8 milliárd forint) értékű földterület megszerzésére tett kísérletben - adta hírül az MTI.

A bíró 75,7 millió hrivnyában (közel 694,3 millió forint) állapította meg az óvadékot. Az ukrán ügyészség a csütörtöki bírósági meghallgatáson közölte, hogy

az agrárminiszterre az ellene felhozott vádakért akár 12 év börtönbüntetés is kiszabható.

Később az agrártárca sajtószolgálata közölte, hogy lették a kiszabott óvadékot. de a minisztérium arra nem tért ki, hogy ki fizette ki az összeget.

"Mikola Szolszkijt szabadon engedték, és továbbra is ellátja Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterének hivatalát"

- tudatta a szaktárca.

Szolszkij tagadja a hivatalba lépése előtt történt, 2017-2021 közötti eseményekre vonatkozó vádakat.

"Nem volt semmilyen korrupció. Senki sem kapott pénzt"

- írta az ukrán köztelevízió által ismertetett nyilatkozatában.

Korábban a tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy 2017-ben, amikor ügyvédként dolgozott, magánszemélyeket képviselt egy, földterületek miatt állami vállalatokkal folyó jogvitában Szumi megyében.

A letartóztatásából szabaduló mezőgazdasági miniszter csütörtökön nyújtotta be lemondását.

Mikola Szolszkij lemondási kérelmét a soron következő plenáris ülések egyikén fogja elbírálni a törvényhozás.

(Címlapkép: Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülésén 2023. május 30-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet)