Több mint tízmillió ember került vesztegzár alá Olaszországban

Több mint tízmillió ember került vesztegzár alá Olaszországban

A hatóságok leállítják a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban rendelnek el vesztegzárat - értesült az olasz sajtó a római kormány újabb tervezett intézkedéseiről.

Április harmadikáig legalább 16 millió ember kerül vesztegzár alá Lombardia régiójában és 14 megyében

- jelentette be az olasz miniszterelnök vasárnap reggel.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városait.

Az úgynevezett "vörös zónákban" minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet, a bevezetni tervezett intézkedésekkel egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat.

"Garantálni akarjuk polgáraink egészségét. Megértjük, hogy ezek az intézkedések áldozatokkal járnak, néha kicsi, néha nagyon nagy áldozatokkal. De ebben az időben felelősséget kell vállalnunk önmagunkért"

- - mondta Giuseppe Conte vasárnap reggel.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy

csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták új koronavírus-fertőzést - írja a kormányzati tájékoztató honlap. Mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt hazánkban 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár.

A Euronews összeállítása: