Fideszes államtitkár: Szükség lesz a harmadik országból származó munkaerő behozatalára

Fideszes államtitkár: Szükség lesz a harmadik országból származó munkaerő behozatalára

Czomba Sándor szerint erre azért kényszerül rá a magyar gazdaság, mert nem születik elég magyar gyerek. A következő hat évben 300 ezer magyar munkavállaló fog kiesni a rendszerből. A multik hozhatják be a legtöbb vendégmunkást.

A 30-50 évesel körében bőven az EZ-s átlag fölött van a hazai foglalkoztatás, de a fiatalabb korosztályokban valamivel le vagyunk maradva – mondta el Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az MKIK-KAVOSZ Zrt. konferenciasorozatának egyik állomásán Miskolcon.

A munkaerőpiaci mozgósítás tekintetében ezért szükséges a fiatal és az idősebb korosztályra „lőni”, hogy 2030-ra 80-ról 85 százalékra lehessen növelni a foglalkoztatási rátát – számolt be a Világgazdaság tudósítója. Czomba serint ezzel válik fenntarthatóvá a 4 százalékos gazdasági növekedés.

„Sajnos a magyar demográfiai sajátosságok miatt évente sok munkavállalót veszít a hazai gazdaság” – magyarázta a fideszes államtitkár.

Várhatóan 2030-ra 300 ezer munkavállaló esik ki a rendszerből. Ezt csak úgy lehetne kiegyensúlyozni, ha családonként legalább 2,3-2,4 gyermek születne.

Ma ez a mutató 1,5. Czomba Sándor szerint ennek is örülni kell, mert korábban csak 1,3 volt.

Még több vendégmunkás importálásával "orvosolná" a problémát a Fidesz-kormány.

Az államtirkár szerint rövidtávon mindenképpen szükséges lesz harmadik világbeli vendégmunkások behozatalára. Ez leginkább a multi cégek munkaerőhiányát oldaná meg, a magyaroknak maradnának a kis- és középvállalkozások.

(Címlapkép: Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, MTI/Vajda János)