Genfben tárgyalnak az iráni atomügyről

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország képviselői a tervek szerint alacsonyabb szinten január 15-én kezdenek majd kétoldalú tárgyalásokat, majd 18-án újrakezdődnek a bilaterális egyeztetések is.

A pénteken megszólaló amerikai diplomáciai forrás szerint Kerry és Zarif a személyes megbeszélést követően, a tárgyalások új fordulója előtt, instrukciókkal fogja ellátni országának tárgyalódelegációját.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország 2013-ban átmeneti megállapodást kötött Iránnal arról, hogy Teherán az ellene meghozott szankciók enyhítéséért cserébe felfüggeszti nukleáris programjának végrehajtását, amelynek célja a Nyugat gyanúja szerint atomfegyver előállítása. Ezt az iráni vezetés tagadja.

A felek tavaly novemberben másodszor is kudarcot vallottak abban, hogy az ideiglenes megállapodást, amelynek hatályát újabb hét hónappal meghosszabbították, egy átfogó, végleges megállapodással váltsák fel. Iráni és nyugati tisztségviselők szerint a megmaradt nézeteltérések elsősorban Teherán urándúsítási kapacitásával és a szankciók feloldásának ütemével kapcsolatosak.