Greenpeace: Magzatkárosító oldószer került a gödi szennyvízcsatornákba

Greenpeace: Magzatkárosító oldószer került a gödi szennyvízcsatornákba

A gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornáról van szó.

Akkumulátorgyártáshoz is használt magzatkárosító NMP-oldószer került a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába – olvasható a Greenpeace oldalán.

A környezetvédő szervezet még februárban derítette ki, hogy reprodukciót károsító anyaggal szennyezett kommunális víz ömlött ki a gödi földekre a Samsung-gyár mellett, a „Bócsai körforgalomnál”.

A vízből vett minták vizsgálatából kiderült, hogy

a folyadékban jelentős, 200 mikrogramm per liter mennyiségű NMP-oldószer van jelen.

A Greenpeace az eset kapcsán adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, amely a következő tájékoztatást küldte:

"2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, „Bócsai körforgalomnál”, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt."

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy a Samsung által is használt kommunális csatornába akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító mérgek jutottak.

Azt követelik, hogy a hatóság vizsgálja ki ezt az esetet, legyen jogi következménye a szennyezésnek, illetve indítsanak vizsgálatot, hogy továbbra is fennáll-e ez a szennyezés.

A bíróság nemrég ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkugyár működését

Mint arról lapunk beszámolt, a bírósági döntés értelmében a hatóságnak meg kell tiltania a gyár környezethasználatát és el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Sőt, a Samsung-gyár titokban tervezett bővítése is ugrott egyelőre...

Négy év alatt 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár

Nem ez volt az első alkalom, hogy Gödön az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreg kerül ki a környezetbe. Mint megírtuk, 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár. A SungEel Kft. akkumulátorfeldolgozó üzemeihez hasonlóan a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható a gödi gyárban is, sőt a dolgozók mérgező anyagokkal való veszélyeztetése is folyamatosan nőtt az évek során.

(Címlapkép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI/Mónus Márton)