Írország is bedőlt a meleglobbinak?

Még nem ismert a népszavazás eredménye, de jelentések szerint a lakosság megszavazta az egyneműek házasságának legalizálását.

Az RTE állami médiavállalat becslése szerint az „igen” tábor győzelme elsöprőnek tűnik, Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol. Aodhan O'Riordain, az esélyegyenlőségért felelős miniszter szerint is győztek a melegházasságot támogatók, és a részvételi arány példátlanul magas volt, az ügy heves érzelmeket váltott ki az írekből.
 
Az azonos neműek házasodásának jogát minden parlamenti párt, a nagy munkaadók és sok híresség támogatja, és azt remélik, hogy a népszavazás mérföldkő lesz abban a folyamatban, amelyben Írország, amelyet sokáig Nyugat-Európa társadalmilag egyik legkonzervatívabb országának tekintettek, fokozatosan átalakul.
 
„Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja” – legalábbis David Norris szerint, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a „melegjogok” érvényesüléséért. Csak bízhatunk abban, hogy nem lesz igaza.
 
A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát, szemben a más országokban – mint például Franciaországban – tapasztaltakkal, ahol az egyház tiltakozása nyilvános és aktív volt. Írországban világi vallási csoportok vezették a „nem” kampányt.
 
A tervezet egyik fő ellenzője, John Murray, az Iona Intézet katolikus jogvédő szervezet egyik tisztségviselője azt mondta: „Mindenki az igenek győzelmét jósolja, ami csalódást okoz nekem”.