Kézzel-lábbal kommunikálnak egymással az iváncsai akkugyárban a magyarok és a vendégmunkások

Kézzel-lábbal kommunikálnak egymással az iváncsai akkugyárban a magyarok és a vendégmunkások

Nem mondják meg, miért lettek rosszul a dolgozók, de szigorúan ellenőrzik, hogy a telefonok kamerája le legyen matricázva. Földön ülni, térdelni vagy guggolni kellett volna a dolgozóknak a műszakvezető beszéde alatt az iváncsai akkumulátorgyárban.

Hihetetlen, harmadik világbeli állapotok uralkodnak az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyárában. A dél-koreai üzem két dolgozója mesélt arc és név nélkül az RTL Házon kívül című műsorának.

⚫ Több rosszulléttel járó üzemi baleset volt már az akkumulátorgyárban. Legutóbb márciusban lett rosszul 9 dolgozó.

⚫ A akkumulátorgyárban koreai, vietnámi, ukrán és kirgiz vendégmunkások is dolgoznak. Nem beszélnek magyarul, ezért mutogatva próbálnak meg kommunikálni.

⚫ Egy felülről jött intézkedés szerint a dolgozóknak minden reggel a földön ülve, térdelve vagy guggolva kellett volna meghallgatni a műszakvezető beszédét.

⚫ Vigyáznak a titkaikra: a telefonok kameráját műszak elején lematricázzák, kifelé ellenrőzik; minden papír fémszálas, hogy a gyárból ne juthasson ki semmi.

A Házon kívül az iváncsai akkugyár két munkavállalójával ült le beszélgetni, akik néhány hónapja kezdtek az üzemben dolgozni. Részletesen beszámoltak az őket ért atrocitásokról, de az arcukat, nevüket nem vállalták, mert félnek a bosszútól. Elmondták, hogy nagyon szigorú biztonsági előírások és ellenőrzések vannak. Nem első sorban az üzembiztonságra ügyelnek, inkább arra, hogy ne kerüljön ki semmi, ami a gyárban történik.

Odabent minden papír fémszálas, vagyis kifelé becsipog az ellenőrzésen, a telefonoknak pedig le van takarva a kamerája.

A műszak végén a biztonsági őrök ellenőrzik a telefonokat, és ha hiányzik a matrica, akkor átnézik a telefon tartalmát, és törlik az esetleg bent készült képeket. Ilyenkor jegyzőkönyvet is felvesznek. A benti számítógépek használatát is lekorlátozzák, például csak külön engedéllyel lehet vállalaton kívüli személynek e-mailt küldeni.

A gyárban a magyarok mellett dolgoznak koreaiak, vietnámiak, ukránok és kirgizek is.

A vendégmunkások miatt a magyar dolgozók kénytelenek "kézzel-lábbal" kommunikálni.

Az RTL-nek nyilatkozó munkavállalók úgy fogalmaztak, kézzel-lábbal megy a kommunikáció, mivel. Sokszor nagy káoszt okoz, hogy sok felől kapnak utasításokat, és azt látják, még koreaiak sem beszélik meg egymás között a dolgokat.

A kulturális különbségek okozta feszültséget jól példázza egy pár hete kijött intézkedés:

A műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét.

Mivel sokan felháborodtak ezen, végül a személyzetisek visszakoztak. A magyarok megalázónak érezték, hogy így kellett volna végighallgatniuk a műszakvezetőt. Koreában a térdelés megalázónak számít, de a földön ülés jót jelent.

A dél-koreai SK On Hungary komáromi gyárában is már többször történt üzemi baleset:

Március végén hidrogén-cianid került a levegőbe, múlt héten pedig több száz dolgozót kellett evakuálni az üzemből.

(Címlapkép: Illusztráció, az SK On Hungary komáromi akkumulátorgyára. Béli Balázs/Alfahír)