Lezárják a menekülési útvonalat az ukrán férfiak elől?

Lezárják a menekülési útvonalat az ukrán férfiak elől?

Május közepéig igényelhetnek útlevelet a hadköteles ukrán férfiak külföldön. Tömegjelenetekre számítanak a külképviseleteken.

Hazavinné Ukrajna a külföldön élő, hadrafogható férfiakat, olvasható a 444.hu hírportálon. „Az nem megy, hogy az egyik harcol a fronton, az életét adja a hazájáért, miközben a másik jól elvan külföldön, és elvárja, hogy az állam kiszolgálja az igényeit” – idézte a lap Dmitro Kuleba külügyminiszter szavait, azon intézkedés indoklásaként, hogy a határon túli külképviseleteken már nem, vagy legalábbis nem sokáig tudnak hozzájutni ukrán útlevélhez az ukrán katonaköteles férfiak.

„Az, hogy egy állampolgár külföldön tartózkodik, nem menti fel a kötelezettségei alól. A korlátozások arra szolgálnak, hogy az igazságosság elve érvényesüljön a katonaköteles férfiakkal szemben itthon és a határainkon túl is” – ismertette érveit a politikus.

Az ukrán parlament április közepén fogadta el azt a jogszabályt, amely megszigorította a mozgósítást. Ez azt jelenti, hogy útlevélhez, vagy más személyi okmányhoz csak a katonakönyv bemutatásával lehet hozzájutni, ennek hiányában azt csak a hadkiegészítő parancsnokságoktól lehet kikérni.

A jogszabály változása külföldön különösen Lengyelországban és Csehországban okozhat zavart, ahol nagy számban élnek ukrán menekültek. Mivel a törvény május közepén lép hatályba, ezekben az országokban tömegjelenetek várhatóak, ugyanis az útlevél igénylők "megrohamozhatják" a külképviseleteket. Hírek szerint, a törvény elfogadásának bejelentése után, már azoknak sem adták oda az útiokmányukat, akik korábban kérvényezték.

„Akinek papírokra van szüksége, jöjjön haza, megkapja azokat helyben” – jelentette ki Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihail Podoljak, aki szerint jogos, hogy az érintettek nem tudnak hozzájutni külföldön útlevélhez, mert mint fogalmazott, mindenkinek teljesítenie kell kötelességét a hazájával szemben. A tanácsadó attól nem tart, hogy Ukrajna a törvény módosítása miatt elveszti férfi állampolgárait.

A háború miatt eddig körülbelül 4,3 millió ukrán, köztük 860 ezer hadköteles férfi költözött el hazájából.

Azok a férfiak akik továbbra sem térnek haza harcolni várhatóan menekült státuszt vagy külföldi állampolgárságot próbálnak majd szerezni.

(Címlapkép: Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 5-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)