Netanjahu: Ha kell, egyedül harcolunk, Izrael amerikai fegyverek nélkül is helyt tud állni

Netanjahu: Ha kell, egyedül harcolunk, Izrael amerikai fegyverek nélkül is helyt tud állni

Az izraeli hadsereg szerint elég fegyverrel rendelkeznek a tervezett küldetésekhez, benne a rafahi hadművelethez.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy "ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni", válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére, írja az MTI.

"A 76 évvel ezelőtti függetlenségi háború idején kevesen voltunk sokak ellen" - közölte. "Nem voltak fegyvereink, fegyverembargó volt Izraellel szemben, de a lélek erejével, bátorságunkkal és egységünkkel győztünk"- hangsúlyozta.

"Ma sokkal erősebbek vagyunk. Eltökéltek és egységesek vagyunk, hogy legyőzzük ellenségünket és azokat, akik el akarnak pusztítani minket. Ha kell, a puszta kezünkkel, a körmünkkel fogunk harcolni"

- tette hozzá.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtökön kijelentette, hogy a hadseregnek elegendő hadianyaga van tervezett küldetéseihez, miután Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kilátásba helyezte, hogy bizonyos fegyverszállítmányokat visszatartanak, ha Izrael széles körű offenzívát indít Rafahban.

"Az IDF elég fegyverrel rendelkezik a tervezett küldetésekhez, benne a rafahi hadművelethez. Megvan, amire szükségünk van"

- mondta Daniel Hagari katonai szóvivő.

Az IDF rafahi hadműveletét péntekig a Gázai övezet déli csücskében fekvő város keleti szélére és az egyiptomi határátkelőre korlátozták. Rafahban több mint egymillió palesztin menekült tartózkodik, és ezért elfoglalását az Egyesült Államok csak akkor támogatja, ha előbb az IDF gondoskodik biztonságos elhelyezésükről.

A Fehér Ház korábban megerősítette, hogy késleltetik precíziós bombák és más támadó fegyverek átadását Izraelnek, mert aggodalmaik szerint az IDF sűrűn lakott területek ellen is bevetheti őket Rafahban, vagy az övezet más részein.

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a tel-avivi Kiria katonai támaszponton tartott kabinetülésen 2023. december 31-én. MTI/EPA pool/Abir Szultan)