Sokáig ültek rajta, de benyújtotta a Fidesz-KDNP a gyermekvédelmi törvény új verzióját

Sokáig ültek rajta, de benyújtotta a Fidesz-KDNP a gyermekvédelmi törvény új verzióját

A kormánypártokat képviselő Rétvári Bence azt állítja, az alaptörvény-módosítás kizárja, hogy pedofilok vagy segítőik kegyelmet kapjanak. Ez talán már tényleg szigorú és hatékony lesz.

A kormánypártok benyújtották az Országgyűlésnek az újabb gyermekvédelmi törvényt és az alaptörvény módosítását, amelyek tovább szigorítják a pedofilokra vonatkozó szabályokat - közölte a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel.

Emlékezetes, a témát napirendet tartó Magyar Péter péntekre épp a Belügyminisztérium elé hirdette meg legújabb tüntetését, kiállva a politikai felelősök lemondásáért és a gyermekvédelem valódi megerősítéséért.

Igaz, elég sokáig ült a mostani törvénytervezeten az Orbán-kormány és az alkotmányos többséggel regnáló pártszövetség.

A közleményben azonban nem tértek ki a hazai gyermekvédelmi rendszer hiányosságaira, mulasztásaira, s hibáira sem.

Rétvári Bence azt állítja, hogy szerinte az alaptörvény módosítása kizárja, hogy pedofilok vagy segítőik kegyelmet kapjanak. A gyermekvédelmi törvény szigorítása tartalmazza azt is, hogy amennyiben egy magyar állampolgár külföldön követ el pedofil bűncselekményt, akkor is bekerül a hazai pedofil-nyilvántartásba - jelezte elrettentésként.

A pedofil jellegű szexuális bűncselekmények - a kiszabható büntetés mértékétől függetlenül - soha nem évülnek el, és akit pedofil bűncselekmény miatt ítélnek el, az nem bocsájtható feltételes szabadságra, nem kerülhet házi őrizetbe és soha nem kaphat erkölcsi bizonyítványt - ismertette a szigorítás további részleteit az államtitkár. Hozzátette, hogy a módosítás értelmében bűncselekményt követ el az a gyermekekkel foglalkozó szakember, aki elhallgat egy tudomására jutott pedofil bűncselekményt.

Rétvári arról is beszámolt, hogy hamarosan lezárul a gyermekvédelmi intézmények soron kívüli hatósági ellenőrzése, amelynek célja, hogy egyetlen pedofil bűncselekmény se maradjon titokban, minden pedofil ellen büntetőeljárás induljon.

Bár azt elfelejthette megemlíteni, hogy az egyhézi intézmények esetében kivételezés zajlik.

A pedofilok lebuktatását szolgálta a külsős gyermekvédelmi gyámok alkalmazása is - közölte Rétvári, aki szerint az állítólagos szigorításoknak köszönhetően ma már nyolcszor annyi pedofil van börtönben, mint 2010-ben.

Az államtitkár visszataszítónak nevezte, ha egy politikus gyermekek tragédiáját politikai haszonszerzésre használja fel,

de az már nem zavarta, hogy ez a kormányoldalra egyaránt érvényes lenne.

Rétvári azt ecsetelte: "Azt várjuk el minden politikustól, hogy támogassák a gyermekvédelmi törvénycsomagot, mert így védhetjük meg még jobban a gyermekeket, és kaphatnak még súlyosabb büntetést a pedofilok."

"A gyermek sérthetetlen, a pedofiloknak nincs kegyelem" - szögezte le a szavak szintjén Rétvári Bence, aki az Orbán-rendszerrel és a kegyelmi döntéssel összefonódott bicskei pedofilbotrányt egy szóval sem említette meg.

(Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a Belügyminisztériumban 2024. január 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd)