Európai Bíróság: a tranzitzónabeli őrizet semmiképp nem haladhatja meg a négy hetet

Európai Bíróság: a tranzitzónabeli őrizet semmiképp nem haladhatja meg a négy hetet

Előzetes döntéshozatalra kérte az Európai Bíróságot a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, akinek abban az ügyben kellene döntést hozni, hogy jogos volt e két iráni és két afganisztáni menedékkérő beadványát érdemi vizsgálat nélkül elutasítani. A visszautasítás indoka az volt, hogy „biztonságos tranzitországon” keresztül érkeztek Magyarországra. Ezután Szerbiának szerették volna visszaadni a menedékkérőket, a szerbek azonban megtagadták visszafogadásukat. Ekkor kezdeményezték kitoloncolásukat származási országukba, de jelenleg is a röszkei tranzitzónában tartózkodnak.

Az Eurológus most közzétette az Európai Bíróság ítéletét, mely szerint

a menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a szerb–magyar határon található, röszkei tranzitzónában való elhelyezését „őrizetnek” kell minősíteni, ami azonban nem haladhatja meg a négy hetet.

A testület kimondta, hogy a tranzitzónában tartás szabadságelvonás, ugyanis

az érintettek jogszerűen semmilyen irányba nem távozhatnak,

beleértve a szerb területeket is, mert ezt a kísérletet egyrészről a szerb hatóságok jogellenesnek tekintenék, következésképpen pedig ott szankcióknak tennék ki magukat, másrészről pedig ezzel felmerülne annak a kockázata, hogy elveszítik minden lehetőségét annak, hogy Magyarországon menekült jogállást szerezzenek – írja a portál.

A bíróság nem találta jogsértőnek az őrizetbe vételt, azonban azt mondta ki, hogy a kérelem benyújtásától számított négy hét múlva biztosítani kell számukra a belépés lehetőségét az országba és kérelmüket a szokásos eljárás keretein belül kell elbírálni.