Már a román politikusok zsebét is magyar közpénzzel tömik

Már a román politikusok zsebét is magyar közpénzzel tömik

Azt nem tudni, hogy mennyi pénzt kapott Orbánéktól az úzvölgyi temetőt kisajátító román kormánypárt.

A román baloldal politikusa is pénzt nyert azon a pályázaton, amelyet a magyar kormány 2017-ben az RMDSZ segítségével bonyolított le az erdélyi Mezőségen. A Magyar Hang járt utána, hogy mi lett a sorsa a két évvel ezelőtti pénzosztásnak, amely alapvetően a határon túli magyaroknak lett kitalálva. 

A pályázatot az RMDSZ-közeli Pro Economica alapítvány segítségével bonyolították le, de a nyertesek nevét azóta sem hozták nyilvánosságra. A román sajtó viszont néhány nyertes nevét megszellőztette, köztük van a román szociáldemokrata párt, a PSD Maros megyei elnöke, volt kéviselő. Vasile Gliga nem tagadta, hogy ő is az ötszáz győztes között volt, de nem árulta el, hogy pontosan mennyi pénz kapott.

A Magyar Hang azt írja: létezik egy háttéralku a magyar kormány és a PSD között, mely szerint a baloldali párt vezette bukaresti kormány engedi többek között az erdélyi mezőgazdasági pályázatok zavartalan lebonyolítását, cserébe viszont a saját emberei vihetik haza a magyar adófizetők pénzének egy részét. A projektzáró ünnepségen Magyar Levente külügyi államtitkár külön köszönetet mondott Liviu Dragnea PSD-elnöknek. Dragnea azóta börtönben ül korrupció miatt.

A Magyar Hang szerint ez lehet a magyarázat arra is, miért nem nyilvánosak a mezőségi pályázat eredményei, de azt is más színben tünteti fel, hogy nem jelenhetett meg a magyar közszolgáltai és kormánypárti sajtóban egyetlen sor sem az RMDSZ különleges fegyvertényéről, hogy a PSD uralta kárpátokon túli román megyékben szerzett szavazatokkal ugotta meg az EP választás bejutási küszöbét.

A teljes cikk a pénteki Magyar Hangban jelenik meg.