A Jobbik elvenné a kitüntetést a bicskei pedofiltól és minden bűnözőtől

A Jobbik elvenné a kitüntetést a bicskei pedofiltól és minden bűnözőtől

Törvényjavaslatot nyújtott be két jobbikos képviselő, amelynek értelmében a bűncselekményért elítélt állami kitüntetettektől megvonnák az elismerést. 

Bencsik János és Szilágyi György az Alfahír kérdésére elmondta: a kezdeményezés apropóját az adta, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját múlt héten jogerősen 8 év fegyházbüntetésre ítélték gyermekek ellen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatt. 

Vásárhelyi János 2016-ban Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott, s 

a szabályozás hiányosságai miatt ezt szörnyű tetteinek napvilágra kerülése és a bírósági ítélet után is megtarthatja.  

A 168 óra szerdán érdeklődött az ügyben Áder János hivatalánál, ahonnan azt a választ kapták, hogy

„az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza Magyarország állami kitüntetéseit. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód.” 

A Jobbik éppen ezt a jogszabályt módosítaná úgy, hogy 

„ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélte”,

méltatlanság miatt visszavonható lehessen az elismerés. 

Bencsik János szerint a változtatásra azért van szükség, mert szégyent hoz a magyar államra, ha kitüntetéseit elítélt bűnözők viselhetik. 

„Ez azok számára is megalázó, akik egy élet munkájával, vagy komoly egyéni teljesítményükkel érdemelték ki a közösség elismerését”

  - tette hozzá a politikus. 

Szilágyi György felidézte, hogy 2016-ban, Kiss László nemi erőszak-ügyének nyilvánosságra kerülése után egyszer már benyújtottak egy hasonló javaslatot, amelyet a fideszes többség lesöpört az asztalról. Indoklásuk pusztán annyi volt, hogy Kiss László bűncselekménye már elévült. 

„Ez már akkor sem volt épkézláb érvelés, hiszen ilyen helyzet a jövőben is bármikor adódhat - ám a bicskei gyermekotthonban történt förtelmes bűnök kapcsán még ez sem igaz” 

 - mutatott rá a képviselő.