A bicskei pedofil ügye rámutatott: Semmire sem jó a magyarországi pedofil-nyilvántartás

A bicskei pedofil ügye rámutatott: Semmire sem jó a magyarországi pedofil-nyilvántartás

A hivatalos nevén „a gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyek” nyilvántartása nem csupán nehezen használható, de konkrétan hibás adatokat tartalmaz. A benne szereplő információ alapján elvileg a gyerekrontó V. János Bicskén van, tehát szabadlábon.

Az országos pedofil-nyilvántartás használhatatlan és inkább politikai marketingfogás, mint valódi segítség a szülőknek a gyerekeik védelmében – írja a Válasz Online.

Konkrétan hibás adatokat tartalmaz a pedofil-nyilvántartás.

A pedofil-nyilvántartás szerint Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon gyermekek szexuális bántalmazása, valamint kényszerítés miatt jogerősen összesen 10 év 3 hónapra ítélt igazgatója, Vásárhelyi János jelenlegi tartózkodási helye Bicske. Mivel Bicskén nincs büntetés-végrehajtási intézet, ez azt jelenti, hogy azaz szabadlábon van. Az információ azonban teljességgel téves, mivel az elítélt feltételes szabadlábra bocsátásról csak a jövő héten tárgyalnak.

A lap újságírója ellenőrizte az információt, az ügyfélkapun megtalálható „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele” című adatbázis alapján.

Amikor beírta Vásárhelyi János nevét akkor megjelent Vásárhelyi János fotója, és az, hogy a „személy-és lakcímnyilvántartásban szereplő lakóhelye”, illetve „az adatközlő szervek által közölt egyéb elérhetőségi címként” is Bicskén található. Az adatbázis azt is részletesen tartalmazza, hogy miért ítélték el:

V. János áldozatai között volt olyan kisfiú is, aki a 12. életévét még nem töltötte be.

Bicskén viszont tudvalevőleg nem működik büntetésvégrehajtási intézet, amit a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) honlapja is igazol. Az információk tehát ellentmondanak egymásnak: Vásárhelyi János börtönbüntetését tölti, miközben elvileg egy olyan városban tartózkodik, ahol nincsen börtön.

A pedofil bűnelkövető valójában nincs Bicskén ez csak 2022-ben elindult pedofil-nyilvántartóban van hibásan feltüntetve így, ami ettől kezdve teljesen hiteltelenné teszi az amúgy fontos rendszert.

Jó, hogy van ilyen rendszer, csak sajnos nem igazán használható, pedig fontos lenne. A Válasz Online összehasonlította a magyar adatbázist az Amerikában már évek óta működő hasonló rendszerrel. A mintát nem sikerült jól lekövetni, lényegi dolgokban is rosszabb a magyar. A célt, hogy az aggódó szülők ellenőrizni tudják, ólálkodik-e pedofil gyermekük közelében nem sikerült elősegíteni.

Csak a pedofilok teljes nevének ismeretében lehet rájuk akadni a rendszerben.

Eleve nagyon nehéz megtalálni a pedofilokat, hiszen azzal a körülírással szerepelnek, hogy „a gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyek”, amit nem sok nem jogász végezettségű ember ismer.

Az amerikai oldalon ezen kívül a szexuális bűncselekmények miatt elítéltek nevén kívül címre is kereshetünk. Magyarországon viszont csak a teljes neve ismeretében lelhetünk rá a szabadlábon lévő szexuális ragadozókra. Ez azért teszi tulajdonképpen lehetetlenné a keresést, mivel Magyarországon a bírósági tudósításokban vagy a bűnügyi sajtóban szinte kivétel nélkül csak a vádlott vezetéknevének kezdőbetűjét adják meg.

(Címlapkép: Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettes átadja a Bárczy István díjat a pedofil Vásárhelyi Jánosnak.)