A Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatódtak az izraeli katonai hadműveletek

A Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatódtak az izraeli katonai hadműveletek

Az izraeli légierő az elmúlt nap folyamán több tucat légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben. Közben az amerikai védelmi miniszter a Közel-Kelet stabilitásának fontosságára figyelmeztetett.

Mindkét palesztin területen, a Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatódtak az izraeli katonai műveletek kedden - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője az MTI szerint.

Közlése szerint a légierő az elmúlt nap folyamán több tucat légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben.

A célpontok között rakétakilövő-állomás, alagút, katonai célra használt épületek és a terrortámadásokért felelős Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyéb infrastruktúrája volt.

A hadsereg Gázában maradt hadosztálya az övezet középső részén, Nuszeirat menekülttábor környékén az elmúlt napon megölt több, az iszlamista szervezetekhez tartozó, az izraeli erőkhöz közeledő fegyverest - tette hozzá.

Ciszjordániában a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat katonái hétfő éjjel huszonhárom körözött palesztint tartóztattak le, és elkoboztak "terrorcélokat szolgáló" pénzeket.

A háború kezdete óta 3700 terrortevékenységgel gyanúsított palesztint vettek őrizetbe

Ugyanebben az övezetben, Dzsenínben elfogtak öt, Hable faluban pedig négy körözöttet, és találtak egy M4-es géppuskát. A Hamász terrorszervezet elleni izraeli háború október 7-i kezdete óta 3700 terrortevékenységgel gyanúsított palesztint vettek őrizetbe, akik közül mintegy 1600-an a Hamászhoz kötődnek.

A hadsereg kedden azt is bejelentette, hogy kiber- és technológiai egységeinek, valamint az északi parancsnokság hadműveleti egységeinek részvételével hadgyakorlatot tart. A hadgyakorlatot néhány nappal a hétvégi iráni drón- és rakétatámadás utánra időzítették, amikor Izrael ellentámadási lehetőségeket fontolgat Irán ellen, és ezek egy része a kiberterületen történhet.

Az EasyJet légitársaság eközben kedden bejelentette, hogy októberig felfüggeszti izraeli működését.

A Közel-Kelet stabilitásának fontosságára figyelmeztetett az amerikai védelmi miniszter

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Izraelt az iráni drón- és rakétatámadás után az amerikai védelmi miniszter, de egyúttal felhívta a figyelmet a Közel-Kelet stabilitásának fontosságára, illetve arra is, hogy elejét kell venni a konfliktus továbbterjedésének.

Tárcájának tájékoztatása szerint Lloyd Austin hétfőn több közel-keleti és európai partnerével folytatott telefonbeszélgetést, köztük Joáv Galant izraeli és Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, valamint a bahreini és a katari kormányzat tagjaival.

A közlemény szerint kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kívánja fokozni a helyzet kiéleződését a térségben, de továbbra is kiáll Izrael és a régióban tartózkodó amerikaiak megvédelmezése mellett.

Galanttal tárgyalva hozzáfűzte, hogy Washington stratégiai célként kezeli a Közel-Kelet stabilitását.

Az amerikai védelmi tárca szóvivője hétfőn azt is megerősítette:

az Egyesült Államok Izrael jogának tartja, hogy döntsön arról, milyen válaszlépéseket tesz Irán ellen a szombat éjjeli támadásra.

(Címlapkép: Izraeli katonák egy harckocsival járőröznek a Gázai övezet és Izrael határán 2024. április 9-én. MTI/AP/Leo Correa)