A Kúria döntése szerint a június 9-i választások után lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházásokról

A Kúria döntése szerint a június 9-i választások után lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházásokról

A Fidesz-kormány csodafegyvere az úgynevezett "nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás", amivel meg tudják védeni a kínai, dubaji és egyéb NER-es gigaberuházásaikat a magyar emberekkel szemben. Népszavazáson dönthetünk ezekről?

A cél nem csak az akkumulátorgyárak, hanem más NER-hez kötődő, az építési és környezetvédelmi előírásoktól is eltérő építkezések megfékezése – írja a Népszava erről beszámoló cikke.

Ha elég aláírás gyűlik össze, akkor leszavazhatjuk a NER gigaberuházásait.

A június 9-i EP- és önkormányzati választások után elkezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházásokról szóló tőrvénnyel kapcsolatos népszavazáshoz. A Kúria másodszorra is pozitívan bírálta el az LMP kezdeményezését.

Kezdeményezésük célja, hogy kormányrendeletekkel ne térhessen eltérni az érvényes országos és önkormányzati építési jogszabályoktól, így minden beruházásnál, még az akkumulátorgyárak és a felhőkarcolók építésénél is be kelljen tartani a szabályokat.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?

– így szól az elfogadott népszavazási kérdés. A korábbi megfogalmazást át egy fideszes trükk miatt át írnia kezdeményezőnek.

2023 novemberében a Kúria egyszer már kimondta, hogy lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházásokról, de azután az Orbánék áthelyezték a szabályokat egy másik törvénybe, ezért a már jóváhagyott kérdés értelmét vesztette. A fent idézett, átfogalmazott kérdést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) idén február 1-jén hitelesítette, de többen is megtámadták. A Kúria most úgy döntött, hogy helybenhagyja az NBV-határozatot.

(Címlapkép: A Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának főépülete Gödön 2017. május 29-én, a gyár nyitóünnepségének napján.)

(via hvg.hu)