A német külügyminiszter önmérsékletre intette a közel-keleti válság szereplőit

A német külügyminiszter önmérsékletre intette a közel-keleti válság szereplőit

A német zöldpárti Annalena Baerbock jordániai kollégájával egyeztetett Berlinben. Hangsúlyozta, hogy Izrael szövetségesei kiállnak mellette, amikor arra szükség van.

Senki se öntsön még több olajat a tűzre - figyelmeztette kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter Iránt és Izraelt, tekintettel a Közel-Keleten kiéleződött helyzetre és a zsidó államban esedékes újabb látogatására tekintettel.

A német zöldpárti politikus minderről jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival tartott keddi találkozóján beszélt Berlinben az MTI tudósítása szerint.

Mint mondta, felhívása különösen vonatkozik az Iszlám Köztársaságra és térségbeli szövetségeseire, így a libanoni Hezbollahra és a jemeni húszi lázadókra. Izraelre utalva pedig úgy fogalmazott, az, akinek kétségei voltak afelől, hogy a zsidó állam képes védekezni masszív rakétacsapásokkal szemben, az elszámította magát.

Baerbock hangsúlyozta, hogy Izrael szövetségesei kiállnak mellette, amikor arra szükség van. "Éppen ezért van most arra szükség, hogy józanul és felelősségteljesen cselekedjen mindenki" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a régió országait nem szabad belesodorni az erőszak spiráljába, mert utóbbiak nem fogják eltűrni, hogy "pótcsatatérré váljanak". Mindezért mindenkinek hozzá kell járulnia a helyzet lecsillapításához a térségben.

Szafadi, akinek hazája hozzájárult az Izrael elleni iráni drón- és rakétacsapás elhárításához, kijelentette, "nem akarjuk, hogy Jordánia még inkább veszélybe kerüljön". "Ez egy világos üzenet, amelyet mindenkinek címzünk, Iránnak, de Izraelnek is" - tette hozzá.

A jordániai diplomácia vezetője hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni az ország szuverenitásának védelme érdekében.

Baerbock közölte,

Berlin további négymillió euróval járul hozzá ahhoz, hogy Jordániából közvetlen humanitárius folyosót nyissanak a Gázai övezetbe.

Az elképzelések szerint ezen keresztül juttatnának el naponta mintegy száz segélyszállító teherautót a palesztinok lakta térség rászorulóihoz.

Emellett a német külügyminisztérium további 20 millió euróval támogatja az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) a palesztin menekülteket segítő jordániai tevékenységét, illetve ötmillió eurót különítenek el az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR).

Kína közbenjárását kérte a német kancellár

Oroszország ukrajnai háborúja a globális biztonságot fenyegeti - ezt közölte Olaf Scholz német kancellár Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott pekingi találkozóján kedden, és Kína közbenjárását kérte a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében.

Olaf Scholz a kínai elnökkel tartott pekingi megbeszélésén leszögezte, hogy

az atomfegyverekkel való fenyegetőzés nem megengedhető.

A két vezető megerősítette, hogy a Kína és Németország ellenzi a nukleáris fegyverek bevetését, továbbá elkötelezettek az ENSZ Alapokmányának betartása mellett.

"Kína a válság békés megoldásához szükséges összes erőfeszítést támogatja és bátorítja, továbbá egy kellő időben megtartott, Oroszország és Ukrajna által is elismert nemzetközi békekonferencia megtartását is támogatja egyenlő részvétel biztosításával a felek számára, és az összes béketerv tisztességes megvitatásával"

- szerepel a kedden kiadott kínai közleményben.

A német kancellár arra szólította fel a kínai államfőt, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra.

"Kína szavának súlya van Oroszországban. Ezért arra kértem meg Hszi elnököt, hogy használja fel befolyását, hogy Putyin végre befejezze ezt az őrült hadjáratot, vonja vissza csapatait és vessen véget ennek a szörnyű háborúnak"

- írta az X-en a kancellár.

(Címlapkép: Ajmán Szafadi jordániai (b) és Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Berlinben 2024. április 16-án. MTI/AP/Markus Schreiber)