A Pénzügyminisztérium szerint 7 százalék alá szorítják az inflációt az év végére

A Pénzügyminisztérium szerint 7 százalék alá szorítják az inflációt az év végére

2024-ben pedig a drágulás mértéke 5-6 százalék körüli szintre kerülhet - vetíti előre a Varga Mihály vezette tárca államtitkára, aki elmondta, z Orbán-kormány hitelfelvételt is tervez jövőre.

Varga Mihály által vezetett tárca várakozásai szerint decemberben már 7 százaléknál is kisebbre szorítják le az inflációt, jövőre pedig már 5-6 százalékos lehet - erről beszélt a Világgazdaságnak a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Szerinte a hazai pénzromlás terén

nemzetközi becslések ráadásul még ennél is alacsonyabb mutatót várnak. Így jövőre emelkedhet a hazai reálbér, az alapkamat pedig akár már februárban 10 százalék alá csökkenhet

- fűzte hozzá Tóth Tibor.

Az államtitkár kérdésre azt is elárulta, hogy az Orbán-kormány egy nagyobb hitelfelvételre is sort kerít, így a tervek szerint dollárkötvényt bocsátanak ki a jövő év első felében.

Emlékezetes, a KSH legutóbbi közlése szerint a magyarországi fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal nőttek novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Tájékoztatásuk alapján a drágulás mértéke egy hónappal korábban 9,9 százalék, fél éve pedig még 20 százalék feletti szinten állt.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)