A szerverüzemeltetés elmélete és gyakorlata (x)

A szerverüzemeltetés elmélete és gyakorlata (x)

Sok cég számára okoz komoly kihívást egy saját szerver működtetése. Érdemes ezért bérelni vagy külső partnerhez fordulni, különösen a nagy terhelést kapó weboldalaknak. Így pedig lényegében egy igencsak nagy teher kerül le a vállakról a szakmai csapaton belül – és marad elég idő, energia és kapacitás az üzlet egyéb dolgaira.

A RakcForest évtizedes szakmai tapasztalattal és több, mint tízezer elégedett ügyféllel a háta mögött kiemelkedő szolgáltatást nyújt a szerverüzemeltetés, a VPS, a tárhely és a domain biztosítása terén is.

Mit jelent a szerverüzemeltetés?

Olyan informatikai tevékenységről van szó, ahol egy vagy több szervergépet működtetnek – beleértve a telepítést, a konfigurálást, a frissítést, a karbantartást, a monitorozást és a hibaelhárítást egyaránt. Mindez pedig elengedhetetlen szerepet játszik a vállalati informatikában és az online szolgáltatások nyújtásában is. Egy jól karbantartott és hatékonyan működtetett szerverinfrastruktúra ugyanis növeli a vállalatok termelékenységét és alapvető versenyképességét – a jobb és megbízhatóbb szerver pedig nem utolsósorban elégedettebb ügyfeleket is eredményez.

A szerverüzemeltetés legnagyobb előnyei

A szerverüzemeltetés kiszervezésével számos problémát iktathatunk ki egy csapásra: a szerverek folyamatos felügyelete, tesztelése, frissítése és monitorozása történik napról napra. Az operációs rendszerek, az alkalmazások telepítése és üzemeltetése miatt sem kell fájnia a fejeknek, valamint bármilyen hiba, rendellenesség esetén virtuális kapcsolódással egyetlen perc alatt elhárítható a probléma.

Óriási előny tehát, hogy 0-24-ben folyamatos támogatást kapunk, nem kell még csak rendszergazdát vagy saját szakembert sem alkalmazni. Ráadásul egy gazdaságos megoldást kapunk, emelt szintű szervermonitorozás mellett.

Szerverüzemeltetés a gyakorlatban

Legyen szó Linux, Microsoft, cPanel, tűzfal vagy egyéb informatikai biztonsági megoldásokról, érdemes “befizetni” a szerverüzemeltetésre. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megtörténik a kapcsolatfelvétel és árajánlat, a szerződéskötés, majd ezt követően indulhat is az igazi munka.

Az első lépések közé tartozik a telepítés és a konfiguráció, a frissítések és a karbantartás, a monitorozás és teljesítményfigyelés, a biztonsági intézkedések (pl. vírusvédelem, biztonsági mentések, hozzáférési jogok kezelése, stb.), szükséges esetben a hibaelhárítás és problémamegoldás, valamint a kapacitás- és teljesítménykezelés is.

A RackForest csapata három lokációban is jelen van Budapesten, így georedundáns szolgáltatást is nyújtanak. A nagyok minőségét biztosítják a kicsik rugalmassága mellett. Ügyfeleik pedig a legkülönfélébb területekről érkeznek: legyen az számlázás, streaming szolgáltatás, webshop, étterem vagy ingatlan.