A Fidesz-MSZP-DK koalíció a globális vállalatok érdekei mellett szavazott

A Jobbik szerint egyértelmű színvallás történt az Európai Parlamentben, az LMP hazaárulást kiált.

Az Európai Parlament 436 igen szavazattal, 241 ellenében, 32 tartózkodás mellett megszavazta a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szóló jelentést. Formailag a jelentés a Bizottságnak szóló ajánlásokat fogalmaz meg a további tárgyalásokra vonatkozóan.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője egyértelmű színvallásnak nevezte a szerdai szavazást: „választás az európai polgárok érdekének képviselete és a globális vállalkozások támogatása között”. Schiffer András, az LMP társelnöke egyenesen hazaárulásnak minősítette a Fidesz, az MSZP és a gyurcsányista DK állásfoglalását.

Magyar részről csak a Jobbik szólalt fel a TTIP ellen

„A júniusról elhalasztott vita ezen az ülésen is korlátozott volt. Martin Schulz elnök nem tette lehetővé az érdemi vitát, kérdések feltételét, így a TTIP támogatói zavartalanul terjeszthették a hamis illúziókat”

 - közölte az Alfahírrel Balczó Zoltán.

A jobbikos politikus továbbá arról tájékoztatott, hogy Schulz az eljárási szabályzat önkényes értelmezésével azt is megakadályozta, hogy a sokat támadott befektető–állam vitarendezési mechanizmust egyértelműen elutasító indítványokról szavazni lehessen.

„Az EU és az Egyesült Államok között tárgyalás alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény Európa számára hátrányos, mivel a partnerek gazdaságilag nincsenek egy súlycsoportban. Valójában a multinacionális vállalatok jogainak kiszélesítéséről van szó. Ezek a cégek elmaradt haszon címén országokat perelhetnének be külön erre a célra létrehozott bíróságon. A legnagyobb veszély a szigorú uniós élelmiszerbiztonsági előírások fellazítása, a génmódosított növényekből és hormonkezelt állatok húsából készült élelmiszerek európai forgalmazása. Félrevezető az állítás, mely szerint a TTIP legnagyobb nyertesei a kis- és közepes vállalkozások (kkv) lesznek. Az uniós kkv-k 87 százaléka belső piacra termel, nem ők jutnának ki az Egyesült Államok piacára, hanem a tőkeerős, agresszív marketinget folytató amerikai cégek vennék el az ő európai lehetőségeiket”

- mutatott rá a TTIP veszélyeire és hátrányaira Balczó.

A Jobbik képviselői felszólalásukban és szavazatukkal is egyértelműen elutasították a tervezett megállapodást, javasolva a napirendről való végleges levételt. A Jobbikon kívül egyetlen magyar képviselő sem szólalt fel, a vitán meg sem jelentek, azonban a dokumentum ellen szavazott még Jávor Benedek (PM) és Meszerics Tamás (LMP). A Fidesz, a KDNP az MSZP és a DK képviselői a jelentésre adott igen szavazatukkal támogatták a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését.

Schiffer: hazaárulást követett el a Fidesz, az MSZP és a DK

Az LMP szerint a paksi bővítéshez hasonló hazaárulást követett el a Fidesz, az MSZP és a DK szerdán azzal, hogy az Európai Parlamentben az európai-amerikai szabadkereskedelmi egyezményről zajló tárgyalások folytatása mellett foglaltak állást. Erről Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője beszélt csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

„Összenőtt, ami összetartozik, az európai szociáldemokraták és néppártiak továbbra is kiszolgálják a nemzetközi nagytőke érdekeit”

 - fogalmazott a politikus, hozzátéve, a tervezett egyezmény teljesen ellentétes Magyarország érdekeivel.

A megállapodás létrejöttével ugyanis a magyar mezőgazdaság exportjának "reszeltek", a tejtermelők és családi gazdálkodók ugyanis kiszorulnának az európai piacokról - fejtette ki az LMP társelnöke, aki szerint az egyezmény bebetonozná, hogy Magyarország csak összeszerelő ország lehet.

Schiffer András kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint a munkavállalók is rosszabbul járnának az európai-amerikai megállapodással, hiszen az Egyesült Államok mindössze kettőt ratifikált a nyolc nagy nemzetközi munkajogi egyezményből.

"Ráadásul az egyezmény életbe léptetésével összefüggésben az is felmerülhet, hogy az EU feloldja a génmódosított növényekre vonatkozó tilalmat "

- mondta.

Az LMP mindezek miatt úgy látja, a tervezett megállapodás ellentétes a magyar emberek, valamint a környezeti szempontok és a jövő nemzedékek érdekeivel, így az egyezményről szól tárgyalásokat azonnal le kell állítani.

Schiffer András aláhúzta, a kérdés súlya miatt az ügyben Orbán Viktor miniszterelnöknek is állást kell foglalnia. Az LMP politikusa bírálta az Egyesült Államokat is, szerinte ugyanis miközben Magyarországot demokráciából és átláthatóságból oktatja, addig a szabadkereskedelmi tárgyalások részleteit az "Orbán-Putyin paktumhoz" hasonlóan harminc évre titkosították.

(Az Alfahír külön rovatában már többször is foglalkoztunk ITT és ITT a szabadkereskedelmi megállapodással.)