A francia nemzetgyűlés határozata hatással lesz az oroszellenes szankciókra

Párizs csak nehezen tudja majd figyelmen kívül hagyni a nemzetgyűlés határozatát, jóllehet az nem kötelező érvényű - vélekedett Puskov.

"A francia kormányzatnak olyan lehetősége nem lesz, hogy egyáltalán ne reagáljon, vagy úgy tegyen, mintha ilyen határozatot nem fogadtak volna el. Ezért ez olyan tényező, amely hatással lesz Franciaország álláspontjára a szankciókat illetően"

- mondta a külügyi bizottság elnöke.

Leonyid Szluckij, az orosz és a francia parlament baráti tagozatának koordinátora "jelzésértékű lépésnek" és a "józan ész diadalának" minősítette a francia határozatot.

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak javaslatára a francia nemzetgyűlés határozati javaslatot fogadott el csütörtökön arról, hogy felkérik a kormányt: ne támogassa az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbítását.

A nem kötelező érvényű szöveget az 577 fős nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 55-en szavazták meg, 44-en pedig ellene voksoltak. A határozati javaslatot a beterjesztő jobboldal mellett a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front és a kormánytól balra álló Baloldali Front támogatta, a kormányzó szocialisták és a Zöldek elutasították.