"A NATO-missziók amerikai geopolitikai célokat szolgálnak"

Hende Csaba a „világtörténelem legsikeresebb szövetségének” nevezte a NATO-t. Gyöngyösi Márton kijelentette: „Magyarország többet veszít a NATO-tagsággal, mint amennyit nyer.”

Hende: fontosak a nemzetközi katonai missziók

Hende Csaba honvédelmi miniszter értékelése szerint „ezek fontos eszközt is adnak a mindenkori magyar diplomácia kezébe az ország nemzetközi mozgásterének bővítéséhez, megőrzéséhez”. Kijelentette: a missziók fontos lehetőséget kínálnak a magyar honvédek számára, a kiemelt kereseteken túl a szakmai fejlődés is komoly motivációt jelent az abban való részvételre.

Kósa: a missziók erősítik Magyarország NATO-pozícióját

Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság elnöke úgy vélte: a nemzetközi katonai missziókban való magyar honvédségi részvétel érzékelhetően erősíti Magyarország pozícióját a NATO-ban és az Európai Unióban. A nemzetközi békeműveletekben szerzett tapasztalat és tudás elengedhetetlen Magyarország védelmének szempontjából is - mondta a kormánypárti politikus.

A szocialisták szerint „nem kérdés” a magyar szerepvállalás

Demeter Márta, az MSZP képviselője azt sérelmezte, hogy „történelmi mélypontra csökkent” a magyar honvédség költségvetése, amely nem éri el a GDP egy százalékát sem. Az MSZP szerint egyébként „nem kérdés”, hogy a nemzetközi válságkezelésben megvalósított magyar szerepvállalás Magyarország biztonságát is szolgálja.

A NATO-missziók amerikai geopolitikai célokat szolgálnak

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy 2001 óta az Amerikai Egyesült Államok geopolitikai céljainak megfelelően destabilizálta a világ több régióját, például Afganisztánt, Irakot, Szíriát, Észak-Afrikát és a Közel-Keletet is. Ennek következményeként kelt lábra az iszlám radikalizmus - mondta.

Szerinte Ukrajnában is geopolitikai küzdelem zajlik, amely a nyugati geostratégiai érdekek előmozdításáról szól.

Az afgán műveletről szólva a jobbikos képviselő azt mondta, Magyarország a kivonulás helyett "bent ragadt" Afganisztánban, és így továbbra is részese egy szerinte teljesen értelmetlen, teljes csőd felé vezető missziónak.

Összegzése szerint Magyarország többet veszít a NATO-tagsággal, mint amennyit nyer. A szóban forgó missziók nem a magyar nemzeti érdekeket, hanem az amerikai geopolitikai célokat szolgálják - mondta, közölve, hogy a Jobbik ezért nem támogatja a missziókat és az arról szóló beszámolókat.

Ágh: a magyar honvédek bizonyítottak

A fideszes Ágh Péter a kormánypárti álláspontot mantrázva szintén kiemelte: a magyar szerepvállalás hozzájárul a „nemzetközi békeműveletek” sikereihez. Afganisztánnal kapcsolatban azt mondta: a magyar honvédség katonái bebizonyították, hogy a kihívásoknak megfelelnek, és képesek hatékony együttműködésre. Mindezzel hozzájárultak Magyarország pozitív megítéléséhez - hangsúlyozta.

Felelőtlenség magyar katonákat háborús övezetbe küldeni

A külföldön, terroristák által fenyegetett területeken való magyar katonai részvétel veszélyeztetheti Magyarország biztonságát, az ott szolgáló katonák életét - mondta Kulcsár Gergely, a Jobbik politikusa. A képviselő felelőtlenségnek nevezte katonai alakulatok állomásoztatását háborús övezetekben. A külföldi missziók költségei sem mellékesek - tette hozzá.

Jobbik: miért nem törekszünk NATO-n belüli semlegességre?

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője a honvédek áldozatos munkájára hívta fel a figyelmet, majd kiemelte, nem lehet mondani, hogy túl lennének fizetve, még akkor sem, ha missziókban vállalnak munkát. Felidézte, hogy a honvédelmi minisztertől a közelmúltban azt kérdezte, Magyarország miért nem törekszik a NATO-n belüli semlegességre. Ez nem a NATO-tól való semlegességet jelent, bár eljöhet egy ilyen helyzet is. Attól, hogy a védelmi szövetség tagjai vagyunk, még törekedni lehet arra, hogy csak a magyar érdekeket tartsák szem előtt. Ne vegyünk részt minden misszióban, vagy úgy vegyünk részt, hogy azt a magyar érdekekhez kötjük - jelentette ki.

„A világtörténelem legsikeresebb szövetsége”

A honvédelmi miniszter zárszavában arról beszélt, hogy a vitában „számos tárgyi tévedés és tudatos csúsztatás” hangzott el. A Jobbiknak címezve a „világtörténelem legsikeresebb szövetségének” nevezte a NATO-t, jelezve, hogy „100 százalékos biztonságot nyújt tagjainak”, a döntések pedig „teljes konszenzussal születnek, Magyarországot egyenlő, megbecsült partnernek tartják”. Az önálló védelemre reagálva közölte: ahhoz tízszeres költségvetés és a nőkre is vonatkozó több éves kötelező sorkatonaság kellene.

A jobbikos Staudt Gábor szerdán a parlamentben sajtótájékoztatót tartott, kijelentette: „A jövő az, hogy Magyarország képes legyen az önálló védelemre.” Staudt rámutatott: a honvédség fejlesztése megkerülhetetlen kérdés, hiszen a jelenlegi körülmények között csak néhány órán át lehetne „védeni” Magyarország határait. A képviselő arról is beszélt, hogy a Jobbik szkeptikus a NATO védelmi szerepével kapcsolatban. A párt szerint egy Magyarország elleni támadás esetén nem úgy működne az ötös cikkely, ahogy azt a kormány és a Honvédelmi Minisztérium elképzeli. A Jobbik szerint senki nem védené meg a határainkat helyettünk, ha támadás érné az országot.