A termőföldtől az asztalon át az ágyig - egy kézben az életünk

A Bayer szerdán 0,5 dollárral részvényenként 128 dollárra emelte ajánlatát. A cég a múlt héten még 127,50 dollárt, július közepén 125 dollárt ajánlott.

A Bayer először május 8-án környékezte meg ajánlattal az amerikai vállalatot. A Monsanto akkori árfolyamához képest a Bayer szerdán felajánlott részvényenkénti 128 dollárja 44 százalékos prémiumot jelent. 

A Bayer mintegy 66 milliárd dollárt fizet az amerikai vállalatért. Német cég ilyen nagy összeget még nem fizetett ki vállalatfelvásárlásra.

Umbrella

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne.

A Monsanto vezető szerepet játszik a génmanipuláció-technikában, és az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna.

A Bayer árfolyama röviddel 15 óra után 4,15 százalék emelkedéssel 97,175 eurón állt a frankfurti értéktőzsdén.

Már most nyereséges

Frankfurtban komoly napközbeni pluszok után végül 0,27 százalékos nyereséggel zártak a német Bayer gyógyszergyártó papírjai. A nap vezető vállalati híre volt, hogy több hónapi huzavona után a leverkuseni vegyi konszern fölvásárolja az amerikai Monsanto céget 66 milliárd dollárért - részvényenként 128 dollárért.