A világ legnagyobb tömegsírja: megoldást kell végre találni

Olasz sajtójelentések szerint a bangladesi férfi azt mondta a szicíliai hatóságoknak, hogy a hajón összesen 950-en tartózkodtak, köztük 40-50 gyermek és körülbelül 200 nő.

A világ legnagyobb tömegsírja

Korábbi közlések alapján a hatóságok eddig azt feltételezték, hogy a líbiai partoktól mintegy 110 kilométerre szerencsétlenül járt hajón körülbelül 700-an tartózkodtak. 
 
Matteo Renzi olasz miniszterelnök vasárnap este azt mondta, hogy a tragédiának 28 túlélője és 24 biztos halottja van, a többieket eltűntként kezelik.
 
A menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka borult fel, állítólag azért, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó. Az olasz és a máltai hatóságok folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a baleset helyszínén, de vasárnap estig csak mintegy 50 utast találtak meg, közülük 24-et holtan. A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.
 
A bangladesi túlélő - akit egy cataniai kórházban kezelnek - arról is beszámolt, hogy az embercsempészek sok menekültet bezártak a raktérbe, és megtiltották nekik, hogy a fedélzetre menjenek.

Csúcsértekezlet - megoldás?

A katasztrófával kapcsolatban rendkívüli európai uniós csúcsértekezlet összehívását fontolgatja Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanács elnöke, ugyanis több uniós tagállam vezetője jelezte, hogy támogatná azt. 
 
Renzi elmondta, hogy hétfőn máltai kollégájával, Joseph Muscat miniszterelnökkel egyeztet, és egy héten belül szeretné a rendkívüli EU-csúcstalálkozót összehívni. Hasonlóan nyilatkozott a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy is.
 
Tusk vasárnap este a Twitter közösségi oldalon megerősítette, hogy konzultációkat folytat az uniós tagországok és az érintett EU-szervek vezetőivel arról, hogy mit lehet tenni a jelenlegi helyzetben.
 
Szóvivője, Preben Aamann közlése szerint Tusk a konzultációk után dönt arról, hogy összehívja-e rendkívüli értekezletre az Európai Tanácsot.
 
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap szintén arra kérte az európai országokat és az EU-t, hogy tegyenek lépéseket a hasonló esetek megelőzősnek érdekében. Úgy vélte, hogy a térségben komoly kereső- és mentőkapacitást kell teremteni, az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez pedig összehangolt cselekvésre van szükség.

Pontosan egy hete

Múlt hét hétfőn hasonló baleset történt a líbiai partok közelében, akkor egy nagyjából négyszáz menekültet szállító hajó süllyedt el Olaszország felé tartva. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám negyvenhét volt.
 
Az IOM szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.

Hol húzódnak a határok?

Francois Hollande, francia államfő korábban úgy nyilatkozott: növelni kell a járőröző hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem szükséges az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák.
 
Csakhogy, nyilvánvaló módon, ez a módszer nem működik.
 
Ideje lenne felismerni a tényt, hogy a nyugati világ politikája, beavatkozása borította fel azt a status quo-t, ami Észak-Afrika és a Közel-Kelet stabilitását biztosította.
 
A problémát a keletkezésének helyén kellene kezelni, minden más üres lózungnak tűnik.