Árverésen kínálják a fegyvert, ami majdnem faji háborút robbantott ki Amerikában

Árverésen kínálják megvételre azt a fegyvert, amivel 2012-ben lelőttek egy fekete fiút. Az igazi rasszizmus csak ezután jött.

George Zimmerman még 2012. február 26-án lőtt le egy fegyvertelen 17 éves fekete fiút, Trayvon Martint a floridai Sanfordban. Zimmerman önkéntes polgárőrként járőrözött egy zárt lakóparkban, ahol korábban több betörés is történt, ezért lett figyelmes egy kapucniját a fejébe húzó, gyanúsan viselkedő fekete kamaszra, akit meg akart állítani.

Elmondása szerint ekkor a fiú rátámadt, a verekedés során pedig Zimmerman önvédelemből használta a nála lévő 9mm-es fegyvert, amivel halálos lövést mért a fiatalra. Később kiderült, hogy a fiú jogosan tartózkodott a területen, ugyanis az apjánál volt vendégségben, és csak üdítőért, rágcsálnivalóért szaladt le a boltba.

Háború lett a felmentésből

Zimmermant eleinte le sem tartóztatták, ám végül a fekete közösség tiltakozásának hatására olyan komoly ügy lett az esetből, hogy még Barack Obama elnök is megszólalt. A per Zimmerman felmentésével zárult, miután az esküdtek is úgy ítélték meg, a polgárőr önvédelemből tüzelt, ehhez pedig a helyi törvények széles mozgásteret biztosítanak.

Az amerikai feketék -hasonlóan a többi ilyen esethez- tüntetéssorozatba kezdtek, és arra próbálták terelni a hangsúlyt, hogy rasszista támadás történt. Ezen az sem változtatott, hogy maga George Zimmerman sem „fehér ember”, hanem latin-amerikai származású. A tüntetések során több rasszista támadás ért fehér bőrű embereket, az utcákon gyújtogatás, fosztogatás alakult ki.

Eladó a történelem egy darabkája

A férfi azóta a történelmi jelentőséget nyert Kel-Tec PF-9 9mm típusú fegyvert visszakapta a rendőrségtől, majd csütörtök reggel 5000 dolláros, azaz átszámítva mintegy 1,4 millió forintos kiinduló áron hirdette meg licites eladásra egy online fegyverpiacon. Mint írja, ez az „amerikai fegyverikon” volt az, ami „megvédte az életét és véget vetett Trayvon Martin brutális támadásának”.

Hirdetésében megemlíti azt is, hogy még múzeumok is érdeklődtek a fegyverért, ami az amerikai történelem részét képezi. Továbbá megjegyzi, hogy bár Barack Obama elnök hatástalaníttatni akarta a fegyvert, ezt ügyvédjének sikerült kivédenie, ő pedig úgy érzi, a leendő tulajdonosnak joga lesz úgy használnia, ahogy szeretné. Mondjuk, hogy megvédi vele az életét.